Verbouwingen presidentieel paleis: al 180 miljoen dollar uitgegeven zonder merkbaar resultaat (CongoForum)

KINSHASA – De strijd tegen corruptie lijkt de afgelopen weken in een stroomversnelling te zijn beland. Dat is in ieder geval de boodschap die het Tshisekedi-regime wil geven. Het regime zou volgens sommige indiscreties druk zetten op het gerechtelijk apparaat opdat er korte metten zou worden gemaakt met diegenen die publieke middelen in eigen zak steken. De aanhouding van Vital Kamerhe (UNC) zou het startschot voor de campagne zijn geweest.

Volgens Congopolitis en Mediacongo werd er al langer uitgekeken naar sterke signalen van president Félix Tshisekedi. Maar de inspanningen om een grote schoonmaak te houden leiden ook tot discussie, want volgens veel waarnemers zijn politieke belangen en afrekeningen nooit ver weg. De aanhangers van Vital Kamerhe denken dat een bepaalde kliek hun leider buiten strijd stil stellen zodat hij geen presidentskandidaat kan zijn in 2023.

Verder is er sprake van een selectieve justitie, wat de publieke opinie doet twijfelen. Hoe vastbesloten zijn de machthebbers om de corruptie breed aan te pakken? President Tshisekedi en zijn entourage worden zelf trouwens met de vinger gewezen omdat hun beheer van overheidsgeld nu ook geen groot succes te noemen is. Zo zijn er veel vragen over de werken aan het presidentieel paleis in Kinshasa, waarvoor al 180 miljoen dollar is vrijgemaakt.

Centen in rook opgegaan

Het grote probleem is dat er van de verbouwingen aan dat paleis weinig of niets te zien is. De centen zouden in rook zijn opgegaan, en Vital Kamerhe zou daar niks mee te maken hebben gehad. Vermoedelijk bleef het geld plakken aan de vingers van personen uit de directe entourage van Fatshi. Opheldering vragen over dit dossier is heel delicaat, want de feiten zouden de president zelf kunnen beschadigen.

Het gerecht ondergaat stevige druk van het Tshisekedi-kamp. Maar het riskeert ook zware kritiek van een bevolking die niet wil dat rechters voor de kar van de politiek worden gespannen.

Toekomst van Tshisekedi

Volgens politiek wetenschapper Michel Bukasa staat er erg veel op het spel voor de president. Zijn electorale toekomst kan veel schade oplopen, luidt het. Kan Tshisekedi op brede schaal de corruptie aanpakken, ook in eigen rangen? Of zal zijn operatie Schone Handen zich moeten beperken tot bepaalde dossiers met een grote politieke lading?

Er is nu al enorm veel geld ‘besteed’ aan de verbouwing van een presidentieel paleis, zonder zichtbaar resultaat. Die centen hadden mogelijk veel nuttiger kunnen worden besteed, bijvoorbeeld om het gratis lager onderwijs te helpen financieren.

Michel Bukasa constateert met spijt dat de corruptie aan de top van de staat een heel andere agenda dient, ver van de slogans en de kreten om de bevolking te mobiliseren. Het kwaad zit veel dieper dan sommigen graag willen toegeven, en het gerecht zou de aandacht nu willen afleiden door te focussen op sommige bekende figuren van het FCC, het kamp van de vorige president Joseph Kabila.

© CongoForum, 05.05.20 (rok)

Beeld – bron : Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.