Noord-Kivu: organisatie Inuka moedigt kweken van kippen aan (CongoForum)

BUTEMBO – De niet-gouvernementele organisatie Inuka (Butembo) lanceerde donderdag officieel haar project om het kweken van kippen aan te moedigen. Inuka wil de handel in kippenvlees stimuleren en het eten van kip toegankelijker maken voor mensen in het uiterste noorden van Kivu.

De organisatie bezorgt kuikens en voedsel aan kwekers. In totaal zijn 120 kwekers geselecteerd voor dit project om meer dan 164 ton kippenvlees te produceren.

Het project kost meer dan 100.000 dollar. Ronald Shauri Kigotsi, algemeen directeur van Inuka, zegt dat het idee erin bestaat om mensen autonoom te maken. Inuka wil ook de prijzen voor kippenvlees zien dalen. De ngo betreurt dat het invoeren van kuikens niet zo simpel is. Er is sprake van problemen bij de Congolese douane, vooral in Kasindi Luviriha.

Inuka vraagt aan  de Congolese regering om het project ter ondersteuning van de kipconsumptie te steunen. Tegenwoordig is kip vaak een luxeproduct.

Nog volgens Inuka moeten de autoriteiten voor vrede zorgen in Oost-Congo, zodat de bevolking haar activiteiten vrij kan uitoefenen.

Een vorig project leverde 42 ton kippenvlees op.

Ronald Shauri Kigotsi geeft aan dat dit project wordt uitgevoerd dankzij de samenwerking tussen de microfinancieringsmaatschappij TID en Inuka. Hij nodigt de inwoners van Butembo uit om samen met Inuka te zorgen voor gezond voedsel voor de gemeenschap.

© CongoForum – Roger Mulyata, 03.07.20 (rok)

Beeld: Ronald Shauri Kigotsi

Bron: CongoForum / Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.