Belgische zakenman Forrest stapt uit Congolese bank BCDC (CongoForum)

KINSHASA- De Belgische zakenman George Forrest heeft voor 80 miljoen euro zijn belangen in de Banque Commerciale du Congo (BCDC) verkocht aan de Keniaanse Equity group. Dat berichtte De Tijd. Daarmee zet Forrest een verdere stap op de reeds sinds enkele jaren ingeslagen weg van de hervorming van zijn groep. Toch kijkt hij met voldoening en tevredenheid terug op zijn periode bij de Banque Commerciale du Congo. “BCDC heeft in zijn geschiedenis van de voorbije 111 jaar actief bijgedragen aan de ontwikkeling van Congo”, merkt Forrest op. “Ik ben fier dat ik de fakkel nu kan doorgeven”.

De BCDC die in 1909 van start ging als “Banque du Congo Belge” verwierf vanaf 1911 het emissierecht voor Belgisch-Congo en behield als enige deze positie gedurende meer dan 40 jaar. Na de onafhankelijkheid in 1960 werden de Europese activiteiten van deze bank toevertrouwd aan de Bank Belgo Congolaise, vanaf 1965 bekend als de Belgolaise, die samen met andere private partners en de Congolese staat aandeelhouder was in de Banque Commerciale du Congo. Deze laatste zou ook enkele jaren opereren onder de naam Banque Commerciale Zaïroise.

De groep Forrest, die eerder ook alle activiteiten in de mijnbouwsector had stopgezet, zal zich voortaan hoofdzakelijk toeleggen op wegenbouw, ziekenhuizen, publieke en private gebouwen en de energiesector met niet enkel de aanleg van hoogspanningsmasten maar ook zonnepanelen en hydro-energie, aldus de berichtgeving in De Tijd. Daarnaast bezit Forrest samen met Aldo Vastapane ook nog een boerderij van 450.000 hectare met 30.000 runderen op 300 kilometer van Lubumbashi, de hoofdstad van Katanga. Deze ranch/boerderij gelegen te Biano, Katanga werd al in 1930 door Baron Lambert opgericht en was later enkele jaren in handen van Albert Frère die ze uiteindelijk aan Forrest en Vastapane doorverkocht.

Naar verluidt is het de bedoeling dat de BCDC nu op haar beurt gaat fusioneren met Equity Bank Congo om zo de grootste bank van Congo te vormen wat meteen goed zou worden voor een balanstotaal ter waarde van 2 miljard dollar. Deze fusie kan zware gevolgen hebben voor de Rawbank, de huidige nummer 1 in het Congolese bankenlandschap die trouwens verwikkeld is in de corruptie-affaire rond Vital Kamerhe.

© CongoForum, 14.08.20 (rok – em)

Beeld-bron: Flickr

https://www.tijd.be/politiek-economie/internationaal/afrika/forrest-verkoopt-congolese-bank-voor- 80-miljoen-euro/10244603
https://www.bcdc.cd/en/notre-histoire-en/ https://afrique.latribune.fr/finances/banques-assurances/2020-08-12/rdc-le-kenyan-equity-group-se-taille-la-part-du-lion-sur-le-marche-bancaire-854785.html

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.