Bouw hydro-elektrische mega-dam: fusie van Chinese en Spaanse consortia zorgt voor beslissende fase (CongoForum)

KINSHASA-Het Inga 3-project, de eerste van de zes fasen van de Grand Inga, gaat een beslissende fase in, met name met de fusie van de Chinese en Spaanse consortia die betrokken zijn bij de ontwikkeling van het project.

Met de fusie van de bij de ontwikkeling betrokken Chinese en Spaanse consortia gaat voor het Inga-3 project, de eerste van de zes fasen van de Grand Inga, een beslissende fase van start.

Volgens de communicatieverantwoordelijke van het agentschap voor de ontwikkeling en promotie van de Inga-site (ADPI) Patrick Kabuya, sloot ADPI op 7 augustus jongstleden in Kinshasa een fusieovereenkomst in het kader van de verwezenlijking van deze enorme hydro-elektrische dam in de DR Congo, zo meldt Mediacongo.

“Een gigantische sprong voorwaarts voor Inga-3: de Chinese en Spaanse consortia zijn net gefuseerd, in overeenstemming met de exclusieve ontwikkelingsovereenkomst die in 2018 werd ondertekend”, staat er te lezen op het tweeteraccount van Patrick Kabuya.

Na deze fusie, zo geeft hij aan, moeten de volgende stappen achtereenvolgens genomen worden: de eerste steenlegging, de voltooiing van aanvullende studies, de oprichting van een projectvennootschap, de voorbereidende werken, de financiële afsluiting, de concessie, de bouw, alsook de commerciële contracten.

De gefuseerde consortia vormen een uniek nieuw consortium, bestaande uit zes bedrijven. De Chinezen zijn in de meerderheid, waaronder China Three Gorges Corporation (beheerder van de enorme Drieklovendam in China), maar ook State Grid Corporation en de besloten vennootschap AEE Power Holdings uit Spanje doen mee.

Andere bronnen melden dat het al sinds oktober 2018 was dat de Chinese en Spaanse groepen als co-ontwikkelaars hebben gestreden voor het Inga-3-project. Met een productiecapaciteit van 11.000 megawatt tegen een geschatte kapitaalkost van meer dan 13,9 miljard dollar, is Inga-3 de eerste van zes fasen van het megaproject Grand Inga.

Het hoofddoel van de bouw van Inga-3 is om het energietekort van de mijnbouwbedrijven in Katanga (Congolese provincie die rijk is aan grondstoffen) te compenseren en een deel van de elektriciteit te exporteren naar de Zuid-Afrikaanse industrie. Een groot deel van de geproduceerde elektriciteit zal naar verwachting aan andere consumenten in de Democratische Republiek Congo worden geleverd. Niet onbelangrijk detail: in de DR Congo ligt de elektrificatiegraad nog steeds onder de 15%, terwijl het land een van de grootste waterkrachtcentrales ter wereld heeft.

© CongoForum, 11.08.20 (rok)

Beeld-bron: Mediacongo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.