Belgische diplomaat Stefan Meersschaert: “Geen stabiliteit in Congo zonder economische ontwikkeling” (CongoForum)

GOMA – “Zonder economische ontwikkeling zal er geen stabiliteit zijn in de Democratische Republiek Congo (RDC)”. Dat heeft de Belgische diplomaat Stefan Meersschaert verklaard bij een bezoek aan Goma (Noord-Kivu). Meersschaert is op de Belgische ambassade in Kinshasa ambassaderaad en verantwoordelijke voor de Ontwikkelingssamenwerking.

Sinds woensdag 23 september 2020 verblijft een afvaardiging van de ambassade in Goma. Dit om ter plaatse de vooruitgang te bekijken van verschillende projecten die gesteund worden door Belgische organisaties of Belgische overheden. “Wij zijn hier om ons te informeren over de organisaties die we direct of via partners steunen”, zei Stefan Meersschaert aan CongoForum. “Het gaat daarbij om organisaties die actief zijn op het vlak van verzoening en stabiliteit in de regio”.

Africa Reconciled

De diplomaat toonde zich alvast voldaan na een ontmoeting met vertegenwoordigers van verschillende Congolese initiatieven, waaronder de ngo Africa Reconciled die samenwerkt met het Belgische ‘Broederlijk Delen’ (BD). Meersschaert wil de inspanningen van Africa Reconciled aanmoedigen, vooral dan deze gericht op verzoening van de gemeenschappen en op ‘transitionele justitie’. Africa Reconciled tracht ook economische activiteiten aan te moedigen die bijdragen tot vooruitgang van de gemeenschappen.

Meersschaert: “Er komt geen stabiliteit zonder economische ontwikkeling en er komt geen economische ontwikkeling zonder stabiliteit. Economische stabiliteit is essentieel. Bovendien moeten we blijven strijden tegen de straffeloosheid want iedereen heeft recht op gerechtigheid. Daarom kunnen we niet anders dan deze organisatie steunen.”

De diplomaat beloofde ook de vele aanbevelingen die hem door de partners werden gegeven, te zullen opvolgen. De Belgische overheden zullen rekening houden met de adviezen van de Congolese organisaties en zullen er ook nog krachtiger voor pleiten bij de Europese Unie en de Verenigde Naties. België wil de zeer nuttige inspanningen die geleverd worden in Goma blijven steunen.

Naast de Congolese ngo’s had de Belgische delegatie uiteraard ook een onderhoud met de gouverneur van Noord-Kivu, Carly Nzanzu Kasivita. Tijdens het onderhoud werd onder meer van gedachten gewisseld over de economische ontwikkeling van Noord-Kivu. De delegatie plant eenzelfde trip naar Zuid-Kivu te maken.

© CongoForum – Paulin Munyagala, 26.09.20 (PVb)

Beelden – bron: CongoForum / Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.