Project Faja Lobi in Idiofa wordt getroffen door zware brand (CongoForum)

Jurgen Heytens in de omgeving waar hij werkzaam is.

KINSHASA / GENT – Jurgen Heytens is een Belg en Gentenaar die een knap herbebossingsproject in Idiofa (DR Congo) runt. Onlangs werd zijn woning in Congo vernield door een zware brand. Bij die brand kwamen de honden van Jurgen om het leven. Heel wat centen, bestemd voor de lonen van de Congolese werknemers, gingen op in de vlammen. Een catastrofe, maar de mensen van Faja Lobi geven zich niet gewonnen.

“Ik hoop mijn woning te kunnen heropbouwen want mijn thuis is mijn basis, de fundering waaruit ik de kracht put voor alles wat ik doe”, zegt Jurgen Heytens. “Gelukkig kost een veredelde hut hier niet zoveel als in België. We bekijken nu met de medewerkers hoe we dit kunnen aanpakken, met het materiaal dat we nog hebben liggen. Ondertussen wonen we in één van de twee gastenhutten”.

De gevolgen van de zware brand bij Faja Lobi.

De vzw Faja Lobi runt diverse projecten die inspelen op de ecologische en sociale uitdagingen waarmee Congo wordt geconfronteerd. Deze projecten draaien rond herbebossing en agro-bosbouw en geven een aanzienlijk aantal Congolezen in de streek van Idiofa werk. Faja Lobi heeft ook andere projecten, onder meer op het vlak van onderwijs en gezondheidszorg.

In april 2020 had Faja Lobi al 2.700 hectare herbebost, maar de ambities zijn veel groter. Zo ontstaan er nieuwe bossen in de buurt van Idiofa. Deze inspanningen gaan de verwoestijning van grond tegen. Het aanleggen van nieuwe bossen verlicht ook de druk op de ‘primaire wouden’ in Congo. Die zijn erg belangrijk voor het ecosysteem in Congo en voor de hele planeet.

© CongoForum, 15.10.20

Wie Faja Lobi en Jurgen Heytens en zijn ploeg een hart onder de riem wil steken, kan hem steunen van het rekeningnummer BE20 973348629956 van de vzw Idiofa Lobi / Faja Lobi, met vermelding ‘Jurgen huis’. Meer info is te vinden op www.fajalobi.org. E-mailen kan naar jurgenlobi@hotmail.be

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.