Congo-België: eerste telefoongesprek tussen Félix Tshisekedi en Alexander De Croo (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese president Félix Antoine Tshisekedi had voor het eerst officieel contact met Alexander De Croo sinds die laatste aantrad als nieuwe Belgische premier. De twee hadden een telefoongesprek met elkaar.

Volgens betrouwbare bronnen hebben de twee politici van gedachten gewisseld over de situatie in hun respectieve landen. Alexander De Croo bevestigde dat de Democratische Republiek Congo “een belangrijke partner voor België is, zowel op bilateraal als op multilateraal niveau”. “België blijft aanwezig naast de DRC en steunt de hervormingen ten gunste van de Congolese bevolking”, schreef hij op zijn Twitteraccount.

De opstelling van De Croo sluit aan bij de commentaar van Jean-Marc Châtaigner, ambassadeur van de EU in de DRC, na de consultaties op initiatief van de Congolese president. “Wij steunen het overleg dat de president heeft gevoerd om tegemoet te komen aan de behoeften van de bevolking en om rekening te houden met de mening van alle belanghebbenden”, zei hij.

De nieuwe Belgische premier is de zoon van politicus Herman De Croo, die Congo goed kent. Volgens bronnen dicht bij de Congolese Présidence zal Alexander De Croo, die op 30 september 2020 is aangetreden, de Belgisch-Congolese betrekkingen nieuw leven kunnen inblazen. Die betrekkingen hebben woelige momenten gekend. Maar ook Sophie Wilmès, de voorgangster van De Croo als premier, gaf te kennen dat ze de relaties met Congo voort wilde verbeteren.

© CongoForum – Arnaud Kabeya, 30.11.20 (gm)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.