Zuid-Kivu : geitenproject helpt vrouwen op Idjwi om hun gemeenschap te ontwikkelen en hun leven te verbeteren (CongoForum)

IDJWI – Het potentieel en de rijkdom van de DR Congo zijn enorm maar het komt er vooral op aan om dit alles in te zetten ten bate van alle gemeenschappen. Een project op het eiland Idjwi (Zuid-Kivu) blijkt bijzonder inspirerend voor het land. De geit neemt een centrale plaats in dit project in.

De mensen van Idjwi konden een project in de geitenteelt opzetten, met financiële en andere steun van Rugendo. De Belgische vzw Rugendo werkt samen met de plaatselijke vereniging “EDI” (Ensemble pour le développement d’Idjwi) die werd opgericht door een bewoner van het eiland. Dit project geeft aan heel wat vrouwen de kans om hun familie te helpen. Veel van deze vrouwen zijn overigens weduwen.

Het project ging van start met een beperkt aantal vrouwen op het eiland. Deze vrouwen kregen allemaal een geit. Naarmate de geiten jongden, kon de kring van deelnemende vrouwen worden uitgebreid. Op dit moment nemen al 53 vrouwen deel aan het geitenproject. De vrouwen zijn naar eigen zeggen erg tevreden over het initiatief dat erg belangrijk is voor Idjwi, zegt Yves Minani, de man van het eiland die deze vrouwen nu al vier jaar begeleidt. Voor Yves is het een grote vreugde om de vrouwen en hun kinderen – vaak zonder vader – te kunnen helpen.

“We wilden de mamans helpen”

Yves Minani (EDI)

“Wij kwamen met dit project op de proppen om de mamans te helpen”, vertelt Yves. “Op ons eiland leven de mensen van visvangst, veeteelt en landbouw. Wij wilden aan elke vrouw minstens één geit geven opdat ze haar positie in de samenleving zou kunnen verbeteren. De resultaten vallen goed mee volgens de getuigenissen die we krijgen van de vrouwen zelf en van hun gemeenschappen”.

Het geitenproject helpt de vrouwen om een klein handeltje op te zetten en de kinderen of kleinkinderen naar school te laten gaan. Sommige vrouwen konden zelfs een huis bouwen. “Door het project kunnen de vrouwen ook aan kunstmest komen om aan landbouw te doen, en zo verbeteren hun oogsten”, aldus Yves. “De mest van de geiten wordt gebruikt op de akkers”.

De plaatselijke bevolking is erg opgetogen over het project, weet Yves Minani. “Een flink aantal families op Idjwi is er op vooruit gegaan door geiten te kweken. Soms kan een familie 5 of zelfs 10 geitjes hebben. Die dieren kunnen worden verkocht aan anderen, en de opbrengst kan dienen om projecten te creëren die dienstbaar zijn voor de hele gemeenschap”.

Immaculée getuigt

Immaculée en de kinderen.

CongoForum kon praten met diverse mamans die meedoen aan het geitenproject. De vrouwen zijn erg gelukkig met hun deelname die hen helpt om voor kinderen en kleinkinderen te zorgen.

Immaculée Mwabunyeresi (50) is een weduwe. Ze leeft samen met haar dochter, die ook weduwe is, en vier kinderen. Sinds ze haar eigen geit in ontvangst mocht nemen, kon ze al geitjes geven aan andere vrouwen. En zo werd de kring weer groter. “Onze sociaaleconomische situatie is lastig maar dit project helpt ons om minder problemen te hebben”, vertelt Immaculée. “Ik was supertrots toen ik mijn geit in ontvangst kon nemen, dat gaf me moed. Andere vrouwen, ook weduwen, wilden graag meedoen aan onze vereniging. En gelukkig kon dat ook zo gebeuren. Ik ben tevreden. Ik kon een klein kapitaaltje bijeen sparen en zo een handeltje opzetten. Spijtig genoeg werd ik wel bestolen”.

Tijdens ons gesprek heeft Immaculée een glimlach op haar lippen. CongoForum babbelde met haar terwijl ze op haar akker aan het werk was.

De vrouwen hebben vertrouwen en zijn optimistisch

Vrouwen blijven in het algemeen de sokkel van een gemeenschap. De vrouwen van Idjwi blijken vertrouwen te hebben en optimistisch te zijn. Zij denken dat hun kinderen een toekomst kunnen uitbouwen door koeien te hebben. Natuurlijk zijn er, zoals bij ieder project, ook obstakels. Maar Yves Minani, zijn team en de Belgische partner Rugendo spelen het klaar om die obstakels te overwinnen.

« De vooruitgang is zichtbaar », onderstreept Yves. “Maar je moet ook aanvaarden dat niet alles opschiet zoals je zou willen. Soms sterven geiten te vroeg, soms worden de dieren gestolen. Maar in het algemeen loopt het project erg goed”.

Rugendo en EDI hopen het project naar andere plekken uit te breiden om nog meer vrouwen te zien evolueren. Heel wat vrouwen lieten zich inschrijven bij EDI. Maar de financiële mogelijkheden zijn beperkt : het is niet mogelijk om alle vrouwen tegelijkertijd te helpen.

Yves Minani koestert de hoop dat andere verenigingen inspiratie zullen putten uit het geitenproject op Idwji zodat ook zij hun gemeenschap kunnen ontwikkelen en hun plaatselijke samenleving kunnen sterker maken.

© CongoForum – Paulin Munyagala, 01.11.20

www.rugendo.be

Beelden – bron : CongoForum

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.