Politieke crisis : chef VN-vredesmacht vraagt Veiligheidsraad om mee te zoeken naar vreedzame oplossing (CongoForum)

KINSHASA – De baas van de VN-vredesmacht in Congo (Monusco), Leila Zerrougui, wil dat de leden van de Veiligheidsraad zich mee inzetten om te komen tot een onderhandelde en vreedzame oplossing voor de crisis die Congo in zijn greep houdt. Dat bericht Radio Okapi.

Zondag kondigde president Félix Tshisekedi aan dat hij een informateur wilde benoemen om een nieuwe meerderheid te zoeken. Volgens Tshisekedi valt er met de coalitie van FCC en CACH niet meer te werken. Zijn beslissing dreigt wel de politieke spanningen in het land nog te vergroten.

Mevrouw Zerrougui onderstreept dat de huidige politieke situatie erg onzeker is, als gevolg van de aanhoudende meningsverschillen tussen CACH (Tshisekedi) en FCC (Joseph Kabila).

Monusco moedigt alle politieke spelers aan om op basis van dialoog hun meningsverschillen te beslechten en om alle provocaties te vermijden die geweld kunnen uitlokken.

Wat het oosten van het land betreft, stelt de hoge VN-functionaris vast dat gewapende groepen nog altijd onveiligheid creëren in Ituri en Noord- en Zuid-Kivu. Volgens haar moet de VN-vredesmacht mee het geweld tegen burgers blijven bestrijden. Hierbij dient wel opgemerkt dat er bij de bevolking veel frustraties leven over de manier waarop die vredesmacht werkt en optreedt.

© CongoForum, 08.12.20

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.