Festival Amani : vier jonge ondernemers vallen in de prijzen (CongoForum)

GOMA – De coronacrisis en de onveiligheid hebben geleid tot het uitstel van de achtste editie van het Festival Amani (Goma), dat had moeten plaatsvinden van 12 tot 14 februari 2021. Maar niet alles is afgelast. De wedstrijd voor ondernemers en sommige andere activiteiten vinden wel degelijk plaats.

In het kader van de wedstrijd voor ondernemers zijn vier ondernemende jongeren bekroond op een totaal van 10 projecten die de finale haalden. “Aanvankelijk hadden we 109 jonge ondernemers uitgekozen in Noord- en Zuid-Kivu”, zegt Vianney Bisimwa, die het Festival Amani coördineert. “Tien finalisten, gekozen op basis van criteria rond innovatie, haalden de finish. Zij konden hun project presenteren aan een ruimer publiek en een jury van experts. De vier beste projecten zijn nu met een prijs beloond”.

Innoveren en jobs creëren

Patient Bembeleza, commissaris-generaal voor het ondernemerschap in Noord-Kivu, woonde de prijsuitreiking bij. Hij is blij met dit initiatief. “Ondernemerschap kan vernieuwende oplossingen aanreiken voor het probleem van de werkloosheid bij jongeren. Het is een ook middel om vrede en sociale cohesie te bevorderen, zeker in de context van Noord-Kivu”.

De vier ondernemers die een prijs kregen, zijn erg tevreden en moedigen anderen jongeren aan om ook te innoveren als ondernemer. Déborah Nzarubara won de eerste prijs met haar jonge firma “Grecom”, die bijen teelt en honing produceert. Een tweede winnaar runt een bureau voor integrale ontwikkeling dat zich specialiseert in het recycleren en beheren van plastic afval.

Volgens Vianney Bisimwa kunnen de vier winnaars rekenen op een follow-up. Zij zullen coaching krijgen van de bedrijfsincubatoren die samenwerken met het Festival Amani. Die coaching zou hen moeten helpen om hun bedrijfje steviger te verankeren, naast de ontvangen financiële steun.

© CongoForum – Paulin Munyagala, 12.02.21

Video over Déborah Nzarubara : https://fb.watch/3C5sDzRr8O/

Meer over veelbelovende jonge ondernemers in Goma : https://www.facebook.com/watch/AmaniFestival/

Beelden – bron : Festival Amani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.