Mensenrechtengroep ASADHO : wie genoeg geld betaalt, kan genieten van gratiemaatregel in gevangenis van Makala (CongoForum)

KINSHASA – De mensenrechtengroep ASADHO (Association Africaine de Défense des Droits de l’Homme) merkt op dat er in de gevangenis van Makala (Kinshasa) geld wordt verdiend met een presidentiële gratiemaatregel. Gedetineerden die 200.000 tot 300.000 Congolese frank betalen, belanden op de lijst van vrij te laten personen, bericht Zoom-Eco.

“Wie geen geld betaalt, wordt niet vrijgelaten”, aldus ASADHO. “Dat is een schending van de presidentiële gratie”. De maatregel stond in een verordening van president Félix Tshisekedi, ondertekend op 31 december 2020.

ASADHO wijst erop dat de gewezen directeur van het ‘Office de Voiries et Drainage’ (OVD) en de directeur van het privébedrijf SOCOC werden vrijgelaten in het kader van de gratiemaatregel. En dat terwijl ze wel waren veroordeeld wegens zwaar financieel gesjoemel in het kader van het ‘100 dagen-programma’ van de president. De vrijlating van beide personen strookte niet met de wens van president Tshisekedi om corruptie en gesjoemel te bestrijden, zo vond het middenveld.

© CongoForum, 05.02.21

Beeld: gevangenis van Makala

Bron: Monusco

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.