Nieuw Bureau in de Senaat : concurrentie voor 6 van de 7 posten (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese Senaat verkiest op dinsdag 2 maart zijn nieuw definitief Bureau. Voor 6 van de 7 posten in dat Bureau zal er concurrentie zijn, meldt Forum des As. De zenuwen zijn gespannen binnen de nieuwe meerderheid.

Het staat vast dat Modeste Bahati Lukwebo (AFDC) de nieuwe voorzitter van de Senaat zal worden, want hij heeft geen rivaal voor de functie. Probleem: de partijen Ensemble (Moïse Katumbi) en MLC (Jean-Pierre Bemba) willen allebei graag de post van tweede ondervoorzitter in de wacht slepen. Voor andere posten is er ook geen consensuskandidaat.

Net als president Tshisekedi zitten Katumbi en Bemba met hun gedachten al bij de verkiezingen in 2023, denkt Forum des As. Katumbi pakte naast het voorzitterschap in de Nationale Assemblee, terwijl Bemba de post van premier aan zijn neus zag voorbijgaan. Félix Tshisekedi benoemde Jean-Michel Sama Lukonde als nieuwe premier.

Heel wat kandidaten staan te dringen om een mooie post of een functie in de nieuwe regering te krijgen. Voor Tshisekedi wordt het een zware dobber om al die ambities in goede banen te leiden. In principe wil de president dat er een niet al te grote regering komt. Maar de talloze ambities zouden hem kunnen dwingen om opnieuw een veel te grote regering te accepteren.

© CongoForum, 25.02.21

Beeld – bron : Congolese Senaat

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.