Noord-Kivu : konvooi belandt in hinderlaag, Italiaanse ambassadeur bij de slachtoffers (CongoForum)

GOMA – Een konvooi van het Wereldvoedselprogramma (WFP) is vandaag in een hinderlaag terechtgekomen in Kibumba, op de weg tussen Goma en Rutshuru in de provincie Noord-Kivu. De Italiaanse ambassadeur Luca Attanasio overleed aan zijn verwondingen. Zijn chauffeur en lijfwacht kwamen eveneens om het leven.

Het konvooi werd aangevallen door leden van een militie. De jonge diplomaat was de vader van drie kinderen.

“Het konvooi werd aangevallen voor het aankwam in Kibumba”, verklaarde provinciegouverneur Carly Nzanzu Kasivita aan Top Congo FM. “Eerst werden de personen meegenomen om losgeld te vragen. Daarna werden ze de brousse in gevoerd. De bevolking, die in de buurt was, begon te schreeuwen. Het Congolese leger en het ICCN snelden ter hulp. Er werden schoten uitgewisseld. De aanvallers schoten de lijfwacht en de ambassadeur neer”.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Sophie Wilmès, heeft op Twitter gereageerd met de boodschap dat deze aanval in strijd is met het internationale recht. Zij drukte haar medeleven uit aan de families van de diplomaat en de gedode Congolezen.

EU-voorzitter Charles Michel uitte ook via Twitter zijn verontwaardiging over de feiten: “Veiligheid en vrede dienen te worden verzekerd: de Europese Unie blijft aan de zijde van Congo en zijn bevolking staan”.

© CongoForum – Paulin Munyagala en Roger Mulyata, 22.02.21

Beeld – bron: Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.