Wereldlepradag : 323 patiënten worden behandeld in Haut-Katanga (CongoForum)

LUBUMBASHI – Over heel de planeet werd gisteren, zondag, Wereldlepradag gehouden. In de provincie Haut-Katanga zijn er momenteel 323 zieken met lepra die een behandeling ondergaan, bericht Radio Okapi.

De provinciale minister van Volksgezondheid, Joseph Sambi Bulanda, vraagt aan de familieleden van de personen met lepra om de zieken aan te moedigen om hun geneesmiddelen te nemen. Die producten zijn gratis verkrijgbaar in de gezondheidscentra. De minister hoopt op een generatie zonder lepra.

In Haut-Katanga zijn er ieder jaar weer gevallen in gezondheidszones als Kasenga, Pweto, Kilwa, Mufunga Sampwe, Mitwaba, Sakania, Kipushi. Ook in de steden zijn er soms gevallen van lepra. De omvang van de ziekte is verminderd, maar ze is niet uitgeroeid. “Het gaat om een ziekte als een andere. We moeten ons inzetten om de ziekte te bestrijden en stigmatisering te vermijden”, luidt het.

Joseph Sambi Bulanda onderstreept dat ook mensen met lepra het recht op leven hebben. “Er is een behandeling, mensen hoeven niet te sterven. We moeten hoe dan ook samenleven met deze mensen en hen aanmoedigen om de geneesmiddelen te gebruiken”.

© CongoForum, 01.02.21

Beeld – bron : Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.