Zuid-Kivu: Katana, een dorp met reële mogelijkheden maar de onveiligheid maakt het leven wel moeilijk (CongoForum)

KATANA – De ‘groupement’ Hirambi Katana, gelegen in de provincie Zuid-Kivu, kent een lange geschiedenis, maar de bewoners blijven er erg arm. Dit dorp, gelegen op ongeveer 50 km van de stad Bukavu, blijft een geïsoleerde plek, ook al zijn verschillende van zijn ‘zonen’ nauw betrokken bij het bestuur van de DR Congo. Bovendien bekleden anderen functies bij overheidsdiensten. Deze mensen hebben invloed, maar doen niet bepaald inspanningen voor de duurzame ontwikkeling van de regio, constateren enkele jonge plaatselijke leiders.

De jongeren ter plaatse zien dat het geregeld gebeurt dat mensen uit hun dorp hoge functies krijgen. Soms als minister, soms als nationaal parlementslid, soms als provinciaal député. “Maar ze doen helemaal niets om bij te dragen aan de ontwikkeling van onze omgeving,” zegt een jongeman van ongeveer 35 jaar oud die sprak met CongoForum.

Veel mensen in dit dorp zijn gedwongen elke ochtend lange afstanden af te leggen om hun velden te bereiken. Niet zelden krijgen zij te maken met rebellen die hen lastig vallen en hun landbouwproducten stelen in plaats van hen hun werk te laten doen om in het levensonderhoud van hun gezinnen te voorzien.

Terreur van gewapende groepen

“Wij lijden onder het feit dat deze gewapende groepen ons op onze velden terroriseren. Ze plunderen en persen ons af met ‘illegale taksen’, en dan keren we terug naar huis zonder onze kinderen iets te kunnen geven. Sommigen kunnen niet naar school door deze situatie en onze autoriteiten zeggen niets”, aldus onze plaatselijke bron.

CongoForum merkt op dat er in Katana verschillende ngo’s zijn, maar dat de inwoners geen idee hebben wat deze ngo’s eigenlijk doen. In ieder geval hebben zij geen enkel voordeel van hun aanwezigheid. De jongeren ter plaatse zijn van mening dat deze ngo’s hen moeten helpen door de wegen voor de landbouw te herstellen en door op nationaal en internationaal niveau te pleiten voor de beëindiging van het geweld veroorzaakt door gewapende groepen die in het dorp hun eigen wetten opleggen.

“De ngo’s doen helemaal niets in ons dorp. Ze plegen allerlei wandaden in onze gemeenschap. Hun gedrag is soms grof, en zij eisen van alles voordat wij voordeel kunnen halen uit hun activiteiten. We klagen dit elke keer aan, maar de autoriteiten zwijgen”.

Onderwijs

Het onderwijs voor de kinderen van Katana is ook een probleem. Veel kinderen weten niet hoe ze naar school moeten gaan, ook al werd het gratis basisonderwijs door president Tshisekedi afgekondigd. Sommige schooldirecties zouden nog steeds geld van de kinderen eisen, wat een enorm probleem is voor de arme inwoners.

Pogingen om de mening van de plaatselijke autoriteiten over de levensomstandigheden van de bevolking te weten te komen, hebben niets opgeleverd. Niemand wilde reageren op de vragen van CongoForum.

Als de inwoners van Katana het nog volhouden, is dat altijd te danken aan hun akkerbouw en veeteelt. Maar de grote ellende in het gebied zet helaas sommige jongeren ertoe aan om te gaan stelen. Dit leidt soms tot tragedies: sommige misdadigers worden door de bevolking betrapt en ondergaan dan de justitie van de straat. Een ‘justitie’ die zeer wreed en tragisch kan zijn.

© CongoForum – redactie, 15.02.21 (rok)

Beelden – bron: CongoForum

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.