Hoofdweg Kinshasa-Matadi deels onderbroken door stortregens (CongoForum)

KINSHASA- De voorname weg tussen Kinshasa en Matadi is zo goed als helemaal in twee gesneden ter hoogte van Mitendi, zowat de laatste voorstad van Kinshasa in de richting Matadi. Dit als gevolg van een grondverschuiving voor het depot van Braliwa, nog net binnen de stadsprovincie Kinshasa. Ondanks pogingen van een Chinees bedrijf om de erosie te stoppen, is een deel van de weg reeds weggespoeld tijdens de voorbije regens. Daardoor staan nu reeds aan beide kanten een honderdtal zware vrachtwagens geblokkeerd en wordt het verkeer tussen Kinshasa en Matadi verlamd.

Een reporter van Radio Okapi zag dinsdagochtend 23 maart rond 10u alvast een lange rij van een honderdtal zware vrachtwagens stil staan in de richting van de provincie Kongo-Central (het vroegere Bas-Congo).

Een Chinees bedrijf poogt nu ter hoogte van het Bralima-depot met stenen de kloof op te vullen die intussen al tientallen meters diep zou zijn. Volgens landbouwers hebben de laatste stortregens inmiddels al een deel van de weg meegespoeld in deze ‘krater’.

“Deze ‘ravijn’ heeft zich steeds verder ontwikkeld onder de onverschillige blik van zowel de plaatselijke bevolking als de overheid. De regens van dinsdag hebben de nationale weg N1 nu in tweeën geknipt. Daarbij werden ook woningen meegesleurd. We wachten er blijkbaar op tot er een dode valt, alvorens een oplossing te vinden”, aldus een landbouwer.

“De Chinezen slagen er maar niet in de erosie te bedwingen. Het zijn dan ook geen goede technici. De regering moet dit werk toevertrouwen aan de Genie-troepen, zoniet wordt tot aan het Braliwa-depot alles hier, met de regens van april voor de deur, afgesneden”, getuigde iemand.

Volgens een ingenieur van Openbare Werken, die de reporter ter plaatse kon spreken, riskeert de N1 helemaal in twee gesneden te worden en het verkeer tussen Kinshasa en Matadi dus volledig stil te vallen als men er niet in slaagt het regenwater op een structurele wijze weg te kanaliseren.

© CongoForum, 25.03.21 (Pvb)

Beeld-bron: Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.