Kinshasa : Sama Lukonde rondt consultaties af, nu wachten op nieuwe regering (CongoForum)

KINSHASA – De nieuwe premier Jean-Michel Sama Lukonde heeft in de voorbije paar weken allerlei geledingen van de Congolese samenleving beluisterd, in het vooruitzicht van de samenstelling van een nieuwe regering. Die consultaties zijn nu klaar. Maar de taak van de premier blijft erg lastig.

Sama Lukonde luisterde naar allerlei meningen, ideeën en suggesties. Velen toonden zich erg gretig om minister te worden. Ze deinsden er niet voor terug om te hengelen naar een post in de nieuwe regering.

Diverse partijen en spelers onderstreepten hun “politieke gewicht”, de “geostrategische situatie”, het aantal volksvertegenwoordigers in de Nationale Assemblee enzovoort.

Bij de ‘Union sacrée pour la Nation’ is er nog geen eensgezindheid over de nieuwe regering. De overlopers van het FCC zeggen zich aan hun lot overgelaten te voelen.

De gewone Congolees verwacht uiteraard dat de nieuwe premier ministers zoekt die zich vooral met de leefomstandigheden van de burger zullen bezig houden.

Een hoop ambities en verwachtingen dus, en geen gemakkelijke situatie voor Sama Lukonde. De premier wil graag een redelijk slanke regering, maar hoe moet dat lukken wanneer zovelen een post opeisen? Sama Lukonde wil geen Titanic creëren…

En dan de competenties. De Congolese politieke klasse toonde nooit opmerkelijke kwaliteiten bij het aanpakken van de sociale crisis die het land al decennia teistert. De kwaliteit van het politiek personeel laat vaak te wensen over. Kan Sama Lukonde de integere mannen en vrouwen vinden, de witte merels die nodig zijn, in zo’n vervuilde omgeving?

De gewone bevolking snakt hoe dan ook naar betere leefomstandigheden. Sama Lukonde moet ervoor zorgen dat hij een ploeg op de been brengt die het dagelijkse leven van de gewone Congolezen beter tracht te maken.

© CongoForum – Paulin Munyagala, 02.03.21

Beeld: Jean-Michel Sama Lukonde

Bron: Lesnews.cd

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.