Noord-Kivu: 650 deelnemers op lezing Matata Ponyo over leiderschap en ondernemerschap (CongoForum)

GOMA – Na een bezoek aan de stad Bukavu heeft de voormalige premier en senator Augustin Matata Ponyo gisteren, maandag, in de stad Goma (in Noord-Kivu) gesproken op een bijeenkomst over leiderschap en ondernemerschap. Voor een publiek van jonge vormers sprak hij daar over goed bestuur en kwaliteitsvol leiderschap.

Deze bijeenkomst had tot doel de jeugd uit te dagen op het gebied van leiderschap en ondernemerschap. De spreker legde aan de jongeren van dit deel van het land uit wat de voordelen zijn van kwaliteitsvol leiderschap voor een integrale ontwikkeling. “Leiderschap is de basis van alle ontwikkeling. Om dit te bereiken, moeten wij beschikken over een visie, kwaliteiten, methoden en technieken”, aldus Matata Ponyo.

In totaal namen 650 jongeren deel aan deze activiteit, die een initiatief was van het jongerenparlement van Noord-Kivu. Dat parlement wil de geest van creativiteit en leiderschap verankeren in de geesten van de jongeren in Noord-Kivu. Jongeren kwamen uit alle delen van de provincie om naar de oud-premier te luisteren.

Matata Ponyo: “Aan de jeugd van Noord-Kivu: jullie hebben hier een zeer ondernemende jeugd, en laat me jullie dit zeggen: als iemand je zegt dat je niet kunt slagen omdat je zwart bent, dan is dat onjuist, jullie hebben de troeven, er is alleen een beetje begeleiding nodig van de vastberadenheid die al bij jullie bestaat”.

Voor Johnson Ishara, voorzitter van het jongerenparlement van Noord-Kivu, is de bijeenkomst ook een manier om de mythes te doorbreken die bestaan tussen enerzijds politici en bewindslieden en anderzijds de jongeren. “We moeten erin slagen de twee elementen goed bestuur en leiderschap samen te brengen, zo niet zullen we onderaan de ladder blijven staan. En dat verdienen we niet want ons land is niet alleen gemaakt voor mislukkingen”.

“Wij zijn ook gemaakt om te slagen, en om te slagen hebben we de bundeling nodig van alle intelligentie van het land en mag er geen sprake zijn van de verschillen in politiek, tendens of afkomst, maar moeten we veeleer Congo centraal stellen in onze overwegingen”, aldus Ishara.

Senator Matata bedankte de jongeren van Walikale, Masisi, Nyiragongo Rutshuru, Lubero, Beni-stad en Beni-territorium, alsmede die van de steden Goma en Butembo, omdat ze vaak grote afstanden hadden afgelegd om de lezing bij te wonen.

© CongoForum – Paulin Munyagala, 16.03.21

Beelden – bron: Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.