Noord-Kivu: nieuwe zuivelproducten van lokale makelij voorgesteld (CongoForum)

GOMA – In Goma, de hoofdplaats van de provincie Noord-Kivu, zijn vandaag nieuwe zuivelproducten van plaatselijke makelij officieel gelanceerd en voorgesteld. De lancering vond plaats in aanwezigheid van Fatuma Hassan Sheila, de provinciale minister van Landbouw, Visserij, Veeteelt en Plattelandsontwikkeling. Het gaat om producten van plaatselijke veetelers.

De zuivelartikelen komen van leden van de ‘Association coopérative des groupements d’éleveurs au Nord-Kivu’ (ACOGENOKI). Deze veetelers krijgen steun van ‘FARM’, een project van Mercy Corps dat de vereniging wil helpen om de productie van kleine veetelers te rendabiliseren.

Minister Fatuma Hassan Sheila is blij met de samenwerking en moedigt ACOGENOKI aan. Deze organisatie promoot de plaatselijke veeteelt en verdedigt de belangen van de veetelers. ACOGENOKI doet ook veel om de veeteelt nieuw leven in te blazen en plaatselijke producten van dierlijke oorsprong meer kansen te geven.

Volgens de minister is het voor de inwoners van Noord-Kivu een bron van vreugde om nu ter plaatse hoogwaardige zuivelartikelen te vinden die zijn behandeld door Congolese technici; producten die zijn gemaakt met melk uit plaatselijke boerderijen. Ze wijst op het grote agro-pastorale potentieel van de provincie. Partners als de Wereldbank maken naar verluidt ook plannen om de agro-pastorale sector te steunen in de strijd tegen armoede en ondervoeding in Congo.

ACOGENOKI kan blijven rekenen op de steun van de provinciale regering, aldus de minister. De vereniging levert inspanningen om armoede, ondervoeding en werkloosheid aan te pakken.

De minister zal naar eigen zeggen rekening houden met aanbevelingen die ze kreeg. Ze wil “bij de bevoegde overheden een pleidooi houden om micro-industrieën en eerlijke handel te steunen”.

© CongoForum – Paulin Munyagala, 19.03.21

Beelden – bron: CongoForum / Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.