Cultuur: lancering van het liedje ‘Dégazez le lac Kivu rapidement’ in Bukavu (CongoForum)

BUKAVU – In de stad Bukavu is afgelopen maandag het liedje “Dégazez le lac Kivu rapidement” (Nederlands: Ontgas het Kivumeer snel) officieel gelanceerd. Dat gebeurde tijdens een persconferentie in de gebouwen van Internews, (in de gemeente Ibanda) in aanwezigheid van enkele muziek-columnisten van de stad Bukavu, meldt MediaCongo. Volgens de organisatoren van deze activiteit is het dringend nodig om na te denken over de ontgassing van het Kivumeer; volgens hen is het een reëel gevaar als het gas niet of slecht wordt ontgonnen.

Het lied werd gemaakt door muzikanten uit Bukavu en Goma, via een samenwerkingsverband van 4 structuren: Mosaïque Asbl, Casque Vert, Coaski, en Club RFI, met de financiële steun van 11.11.11.-België. Volgens Josaphat Rubenga van de burgerbeweging Casque Vert (Groene Helm) is de boodschap eenvoudig: “Ontgas het Kivumeer snel”, want hij gelooft dat het weldra te laat zal zijn. Het lied zal ook nog officieel worden gelanceerd in Goma.

“We kennen allemaal het gevaar waarmee de bevolking rond het Kivumeer wordt geconfronteerd; zoals u weet, zit dit meer vol met gassen, waaronder kooldioxide, methaan en andere gassen. De Nyiragongo-vulkaan heeft gesmolten lava verloren en er wordt beweerd dat deze lava zich momenteel onder het Kivu-meer zou kunnen bevinden, meer bepaald onder de stad Bukavu, en waarschijnlijk op het Kivu-meer”.

Rubenga vreest voor een nieuwe uitbarsting van de Nyiragongo als de vulkaan door een of andere tegenslag een van de 18 vulkaankegels in dit meer gebruikt, waardoor mensenlevens zouden verloren gaan. Hij herinnert aan een ramp in het Nyos-meer in Kameroen. “Als we met de Nyiragongo meemaken wat in augustus 1986 in het Nyos-meer is gebeurd, zou er geen leven meer zijn. Heel Bukavu, Goma, Idjwi, Rwanda zouden verdwijnen. Moeten we dan zwijgen zoals de wetenschappers ons willen doen geloven, onder het voorwendsel de mensen geen angst aan te jagen? Of uit angst om last te krijgen met politici?”

Volgens Josaphat Rubengo moet er druk worden uitgeoefend om de ontgassing van het meer te eisen. Alleen zo zullen de politieke leiders tot actie overgaan, is de redenering. “Wanneer het kwaad is geschied, zullen zij op een dag de vraag krijgen wat zij hebben gedaan om het ergste te voorkomen.”

Studie

Uit een in 2019 door Resources Magazine gepubliceerde studie blijkt dat zich onder het Kivumeer 60 miljard kubieke meter opgelost methaan bevindt en dat zich daar in de loop der tijd ongeveer 300 miljard kubieke meter koolstofdioxide heeft opgehoopt. Een dergelijke concentratie van dit dodelijke en onvoorspelbare gas is niettemin problematisch, omdat het zou kunnen dienen als ontstekingsmechanisme voor een ‘limnische’ uitbarsting, die wordt gekenmerkt door de plotselinge ontgassing van het meer, waardoor vervolgens de in de loop der jaren opgehoopte gaslagen vrijkomen.

Maar deze bedreigende methaanconcentratie is volgens MediaCongo ook, ‘paradoxaal genoeg’, een kans. Rwanda is in 2009 begonnen met de commerciële exploitatie van dit gas, met bedrijven die gas het uit het Kivumeer halen om elektriciteitscentrales te bevoorraden.

Maar aan Congolese kant zijn alle initiatieven in de richting van methaanwinning tot dusverre met een slakkengang vooruitgegaan. Het ministerie van Brandstoffen ondertekende een jaar geleden wel een contract voor de industriële fase van de ontgassing van de Kabunogolf in het Kivu-meer, maar tot dusver is dit project voor de exploitatie van methaangas nog niet verwezenlijkt.

© CongoForum, 23.07.21

Beeld – bron: Mediacongo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.