Regering overweegt diverse maatregelen om fileleed in Kinshasa aan te pakken (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese regering heeft op de ministerraad van afgelopen vrijdag de zeer ernstige fileproblemen in Kinshasa besproken. Meteen werd er ook gepraat over een aantal maatregelen om de problemen in te dijken, berichten Mediacongo en Radio Okapi.

Volgens de minister van Vervoer liggen heel wat factoren aan de basis van de gigantische fileproblemen in de hoofdstad. Vele chauffeurs kennen de verkeersregels niet of slecht of trekken er zich weinig van aan; verkeersagenten maken er vaak een sport van om automobilisten te pesten, en ook controleambtenaren van de provinciale overheid maken het niet altijd gemakkelijker. Verder zijn heel veel straten en wegen in barslechte staat; er zijn ook te weinig hoofdwegen en secundaire wegen.

De bevoegde minister ziet een aantal recepten voor de fileproblemen:

–      Het aanpakken van 22 zwarte verkeerspunten in de stad;

–      De inrichting van kruispunten, het voorzien van parkeerplaatsen; een degelijke verkeerssignalisatie;

–      Het verkeer beter regelen en inspecteren door het voertuigregister te digitaliseren, door nieuwe rijbewijzen met een chip in te voeren en door de politie beter uit te rusten;

–      De heringebruikname van de ‘stadstrein’ op diverse trajecten;

–      Maatregelen rond de taximoto’s;

–      Innovatieve projecten ondersteunen, bijvoorbeeld luchtvervoer, stadsvervoer via de Congorivier en in Maluku, de aanleg van tramlijnen.

De minister is ook van mening dat er veel sensibilisering nodig is opdat de Kinois de verkeersregels beter zouden naleven. Ook bij de verkeerspolitie is sensibilisering aangewezen.

Eerder had president Félix Tshisekedi zich ontevreden getoond over de enorme fileproblemen in de hoofdstad.

© CongoForum, 16.05.22 (db)

Beeld – bron: Congolese media

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.