Maï-Ndombe: mogelijk nieuw conflict tussen drie bevolkingsgroepen na confrontaties tussen Teke en Yaka (CongoForum)

KINSHASA – Op de jongste Congolese ministerraad, afgelopen vrijdag, is gebleken dat er in de provincie  Maï-Ndombe een nieuw interetnisch conflict dreigt te ontstaan. Dat schrijft Mediacongo. Het recente bloedige conflict tussen de Teke en de Yaka eiste heel wat mensenlevens en richtte veel materiële schade aan. Nu hebben drie andere bevolkingsgroepen in Maï-Ndombe ook een onderling conflict wegens een geschil over gronden. Het gaat om de Baboma, de Sakata en de Dia in de streek van Kutu, zo berichten Mediacongo en Les News.

Vice-premier Daniel Okito Aselo, die ook minister van Binnenlandse Zaken is, bracht de ministerraad op de hoogte van de nieuwe spanningen. Volgens Okito zal de regering de situatie nauwlettend in het oog houden om een herhaling te voorkomen van wat er in Kwamouth tussen de Yaka en de Teke is gebeurd.

Daniel Okito had vorige week woensdag nog een gesprek met de grote traditionele chef van de Yaka, Kiamfu Frédéric Inkani van Kasongo-Lunda en zijn familie, verkozenen uit Kwango en de gouverneur van dezelfde provincie. Doel was het voorbereiden van een rondetafel om de vrede en veiligheid in de ruimere streek te herstellen. Okito gaf ook een update over de situatie in Maï-Ndombe. De regering trof maatregelen om een einde te maken aan het geweld tussen de Teke en de Yaka; de effecten van dit geweld zijn ook voelbaar in Kwilu en Kwango.

Opposant Adolphe Muzito was onlangs ook in Maï-Ndombe, als één van de prominenten in Groot-Bandundu. Hij wil mee zoeken naar een oplossing voor het conflict tussen de Teke en de Yaka. In het verslag over zijn verblijf in Kwamouth stelt deze oud-premier voor om de veiligheid te verbeteren zodat de landbouw weer normaal kan draaien. Op humanitair vlak beveelt Adolphe Muzito hulp aan de slachtoffers aan. Op gerechtelijk vlak stelt hij voor om de schuldigen te straffen. Muzito is verder van mening dat bepaalde heffingen moeten worden gereglementeerd en dat er eigendomstitels moeten worden opgesteld op naam van de traditionele chefs.

De rechten van de Teke staan op het spel. Zij verloren al grond door de installatie van de hoofdplaats op land van hun voorouders.

Ter plaatse is nog te horen dat er wegen moeten worden aangelegd die de boeren kunnen gebruiken om hun producten naar de hoofdplaats te transporteren.

© CongoForum, 26.09.22 (em)

Beeld / bron: Mediacongo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.