Bas-Uélé: “Mbororo gedragen zich als terroristen”, klaagt middenveld (CongoForum)

KINSHASA/BUTA – De Mbororo, veetelers uit landen als Niger, Soedan en Tsjaad, moorden, plunderen en deporteren groepen mensen in Bas-Uélé om plaats te maken voor hun eigen activiteiten. Dat zeggen spelers uit het middenveld in Bas-Uélé, schrijft La Tempête des Tropiques. De omstreden veehouders hebben gronden nodig voor hun dieren.

De aanhoudende onveiligheid in delen van het noorden van Congo is volgens waarnemers een ernstige crisis waarover steeds minder wordt gesproken.

Mensen uit het middenveld in de provincie Bas-Uélé bestempelen de Mbororo als ‘terroristen’ die het noorden van het land onveilig maken om gronden te kunnen bezetten voor hun vee. Zowat een week geleden werden 26 personen, onder wie zeven meisjes, ontvoerd in Banda, een plaats in de streek van Ango. Deze mensen werden naar een onbekende bestemming meegenomen.

“De Mbororo gedragen zich zoals de rebellen van M23”, zeggen stemmen uit het middenveld. De veehouders zouden de autochtone bevolking in Ango, Poko en Bondo bedreigen.

“Deze aanvallers leven samen in de brousse en begaan daar hun wreedheden. Maar in de stad doen ze zich voor als eerbare burgers die de mensenrechten naleven en niet gewelddadig zijn. Iedereen weet nochtans dat ze onder één hoedje spelen met sommige traditionele leiders, met wie ze familiale banden smeden door met hun dochters te trouwen.”

Het middenveld van Bas-Uélé vraagt aan premier Jean-Michel Sama Lukonde om in te grijpen en orde op zaken te stellen.

© CongoForum, 23.03.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Teseum

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.