Haut-Katanga: meer dan 1.200 mensen getroffen door zware regenval (CongoForum)

LUBUMBASHI – Minstens 1.200 mensen uit de sector Luapula, in het territorium Kasenga (provincie Haut-Katanga), zijn getroffen na de stortregens die op 4, 5, 17 en 18 maart in hun gebied zijn gevallen. Volgens plaatselijke organisaties hebben de meeste van deze mensen, onder wie 522 kinderen, de nachten in de open lucht doorgebracht na de verwoesting van naar schatting 472 huizen.

Sommigen hebben onderdak gevonden bij gastgezinnen en anderen kraken klaslokalen van de basisschool van Mulungushi en het Kanga Nyoka Instituut. Zij verlaten deze lokalen ’s morgens om plaats te maken voor de leerlingen, aldus Radio Okapi.

Onder deze slachtoffers bevinden zich 433 vrouwen en 522 kinderen die nog geen hulp hebben gekregen. Volgens het lokale middenveld doen sommige slachtoffers kleinschalig werk op de akkers om hun familie te voeden. De zware regenval verwoestte diverse velden met maïs, bonen en andere gewassen in Luapula.

De coördinator van de plaatselijke maatschappelijke organisaties, Réconcilie Banza Mijibu, vreest voor hongersnood als er niets wordt gedaan. “In 2020 kregen we een jaar lang bijstand van de ngo ADRA (Agence adventiste du développement et de l’aide humanitaire). Als we nu geen bijstand van deze aard krijgen, wordt het catastrofaal. Het is nu oogsttijd. Op termijn zal er een tekort aan voedsel zijn.”

De adjunct-administrateur van het gebied Kasenga, belast met economie, financiën en ontwikkeling, zei dat de zwaarst getroffen zones Kashobwe en Nkuba Kawama zijn. Volgens hem zoeken de autoriteiten naar mogelijke oplossingen.

© CongoForum, 23.03.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/François-Xavier Mibe

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.