Kasaï: SOS voor meer dan 1.400 Congolezen die brutaal werden verjaagd uit Angola (CongoForum)

KINSHASA – Terwijl alle belangstelling uitgaat naar de situatie in het oosten van Congo gebeuren er ook elders in het land menselijke drama’s waar de internationale gemeenschap nauwelijks nota van neemt. Dat blijkt uit de berichtgeving van Radio Okapi.

Christian Mabedi, chef van het nationale grensgezondheidsprogramma, vraagt aandacht voor de mensonterende leefomstandigheden van de circa 1.420 uitgewezen Congolezen in Kamako (Kasaï) nabij de Angolese grens. Volgens Mabedi blijken sinds 6 maart steeds meer Congolezen Angola te moeten verlaten. Het gaat om Congolezen die niet wettig in Angola verblijven en die actief zijn in diamantmijnen of op markten.

De mensen die nu in Kamako worden opgevangen, zeggen afkomstig te zijn uit Kalonda, Lukapa, Nzaji en Fukawuma. Angola stelt dat de uitgewezen Congolezen onwettig in het land verbleven en meestal in de diamantmijnen zaten hoewel dit momenteel verboden is, aldus Mabedi. Hij is niet te spreken over de bedenkelijke manier waarop Angola mensen het land uitzet. Deze personen leven nu in erg moeilijke omstandigheden.

Mabedi roept de Congolese autoriteiten en humanitaire hulpverleners dan ook op om deze situatie aan te pakken. De mensen worden momenteel gewoon bij de grensovergang in Kamako gedumpt.

© CongoForum, 23.03.23 (em)

Beeld – bron: Radio Okapi/Joël Bofengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.