Verkiezingsproces: ODEP waarschuwt voor veel te grote uitgaven (CongoForum)

KINSHASA – Het Observatorium voor de Overheidsuitgaven (ODEP) vindt dat er veel wazigheid is over de financiering van het Congolese verkiezingsproces. ODEP meent te weten dat de nationale kiescommissie (CENI) al 480 miljoen dollar toegewezen kreeg op een totaal gevraagd bedrag van 642 miljoen. De voorzitter van de CENI, Denis Kadima, schat zelfs dat het verkiezingsproces uiteindelijk meer dan 1 miljard dollar zal vergen. Veel te veel geld, vinden ze bij ODEP.

Volgens het Observatorium is er veel kans dat een deel van de middelen zal worden verdonkeremaand en dat ze zullen dienen voor zelfverrijking. “Wij zijn van mening dat 600 miljoen dollar zou moeten volstaan voor de verkiezingen op diverse niveaus”, aldus ODEP in een persbericht. “Zelfs wanneer er wordt rekening gehouden met het bijwerken van de kiezersbestanden, goed voor bijna 70 miljoen.”

Alles wijst erop dat de CENI uiteindelijk meer dan 1 miljard dollar zal vragen, schrijft Actualité.cd. Volgens ODEP kan dat niet op een moment dat Congo het zo moeilijk heeft, met bovendien nog een oorlog in het oosten van het land. De structuur stelt zich de vraag hoe geloofwaardig de nieuwe verkiezingen zullen zijn als er al zoveel kritiek te geven is op de financiering van het hele proces. ODEP merkt trouwens op dat veel materieel uit 2018 nog altijd kan worden gebruikt.

© CongoForum, 23.03.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Grace Amzati

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.