Humanitaire crisis in DR Congo ‘meest verwaarloosde ter wereld’, zeggen VN (CongoForum)

GENEVE – Bruno Lemarquis, plaatsvervangend speciaal vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) in de DR Congo en coördinator voor humanitaire hulp in dat land, zei dinsdag in Genève dat de crisis in het land de “meest verwaarloosde humanitaire crisis ter wereld” is.

Met meer dan 6,3 miljoen binnenlandse ontheemden nemen de humanitaire behoeften in het land exponentieel toe, waarschuwde de hoge VN-functionaris, die opmerkte dat het een “erg acute en complexe” humanitaire crisis is, aldus Radio Okapi.

“Volgens de Noorse Vluchtelingenraad is dit de meest verwaarloosde humanitaire crisis ter wereld”, voegde hij eraan toe. Lemarquis herinnerde eraan dat de huidige situatie voornamelijk te wijten is aan conflicten, maar ook aan epidemieën en rampen. “Zij wordt verergerd door vele factoren, waaronder het gebrek aan aanwezigheid van de staat in sommige gebieden en het gebrek aan infrastructuur.”

Meer dan 6,3 miljoen binnenlandse ontheemden

Al deze factoren leiden tot aanzienlijke volksverhuizingen. Zo zijn er sinds begin 2023 opnieuw meer dan 200.000 mensen ontheemd in de provincie Ituri, wat het totaal op meer dan 1,6 miljoen ontheemden brengt. Bijna de helft van de ontheemden in de provincie bestaat uit vrouwen.

Volgens een verslag van het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden (OCHA) is meer dan 80% van de ontheemding het gevolg van gewapende aanvallen en confrontaties. Tegelijkertijd zijn in de afgelopen 18 maanden bijna 829.000 mensen naar hun huizen teruggekeerd, waarvan 36% in het Irumu-territorium.

In totaal zijn 6,3 miljoen mensen in eigen land ontheemd, “het hoogste aantal in Afrika”. “Sinds maart 2022 is de situatie echt verslechterd, vooral door de heropleving van de M23-rebellenbeweging. De humanitaire behoeften, die al zeer groot waren, zijn nog verder gegroeid door de extra aantallen ontheemden. Met name de opleving van de M23 heeft directe gevolgen gehad: meer dan een miljoen bijkomende ontheemden, vooral in Noord-Kivu en vooral rond de stad Goma”, aldus Lemarquis.

Overstromingen Kalehe

Op een ander front heeft OCHA in een recent rapport de balans opgemaakt van de overstromingen als gevolg van de zware regenval in de streek van Kalehe in Zuid-Kivu. Twee weken na de zware regens die overstromingen en modderstromen veroorzaakten in dorpen in het territorium van Kalehe (Bushushu en Nyamukubi), wordt er actief gezocht naar lichamen onder het puin.

Op 17 mei waren ten minste 428 mensen omgekomen (402 werden dood onder het puin gevonden en 26 anderen bezweken aan hun verwondingen in gezondheidsvoorzieningen). De ramp heeft duizenden mensen getroffen, van wie velen nog worden vermist.

Volgens OCHA zijn ongeveer 3.000 huizen getroffen, waarvan er ongeveer 1.200 volledig zijn verwoest. In de nasleep van de ramp zochten overlevenden onderdak in ziekenhuizen, scholen, kerken en andere openbare ruimten. Sommigen werden opgevangen door gastgezinnen, terwijl anderen zich naar verluidt op tijdelijke locaties vestigden.

Het is een nieuwe situatie die de toch al zorgwekkende humanitaire situatie nog dreigt te verergeren. “Dit jaar zijn er bijzonder virulente mazelenepidemieën met een invloed op grote aantallen mensen. En er waren ook rampen: twee weken geleden waren er dodelijke overstromingen die aardverschuivingen veroorzaakten. Dit is een van de meest catastrofale gebeurtenissen, een van de belangrijkste natuurrampen in de DR Congo. Tot nu toe zijn in Zuid-Kivu meer dan 400 mensen omgekomen, maar er worden nog 6.000 mensen vermist”, besloot Lemarquis.

Wat de financiering betreft, bedragen de behoeften voor dit jaar 2,25 miljard dollar, maar tot dusver is slechts 20% van dit bedrag bijeengebracht.

© CongoForum, 25.05.23 (rk)

Beeld – bron: Bruno Lemarquis, Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.