Overlevenden in Kalehe zitten nog altijd te wachten (CongoForum)

BUKAVU – In de streek van Kalehe in Zuid-Kivu wachten de overlevenden van de overstromingen in mei nog altijd om naar een andere locatie te worden overgebracht. Dat bericht Radio Okapi.

Momenteel wordt er niet meer naar stoffelijke overschotten van slachtoffers gezocht. Dat heeft te maken met logistieke factoren.

Sinds het bezoek van premier Jean-Michel Sama Lukonde lijkt er niet veel meer te gebeuren voor de overlevenden. Volgens het plaatselijke middenveld zorgde de regering nog altijd niet voor woningen voor overlevenden die alles kwijtspeelden. Op een aantal plaatsen valt er niet meer te wonen. Daar zullen mogelijk bomen worden aangeplant.

De Route nationale nr. 2 moet nog altijd worden heropend. Die belangrijke weg tussen Bukavu en Goma is momenteel op een aantal stukken niet bruikbaar. Er is niet veel materieel beschikbaar om de weg te herstellen.

Naar stoffelijke overschotten wordt momenteel dus niet meer gezocht. Als er toch lichamen worden gevonden, worden die met de hulp van het Rode Kruis begraven.

Enkele humanitaire organisaties zijn op het terrein aanwezig om drinkwater en levensmiddelen te bezorgen en medische en psychologische bijstand te geven.

Momenteel is er sprake van 583 doden en 5.255 vermisten als gevolg van de overstromingen van 4 en 5 mei 2023.

© CongoForum, 06.06.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Delphin Birimbi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.