Tommy Tambwe roept strijders op om wapens neer te leggen (CongoForum)

KINSHASA – Tommy Tambwe Ushindi, nationaal coördinator van het programma voor ontwapening, demobilisatie, gemeenschapsherstel en stabilisatie (P-DDRCS), heeft donderdag op een persconferentie in Kinshasa alle gewapende groepen opgeroepen om de wapens in te leveren en zich aan te sluiten bij het P-DDRCS.

Hij zei volgens Radio Okapi dat alle gewapende groepen de wapens moeten neerleggen en zich moeten begeven naar de locaties waar de strijders worden samengebracht. Het gaat om plaatsen in de provincies Noord- en Zuid-Kivu, Ituri, Tanganyika en Maniema.

Volgens Tambwe is het ontwapeningsprogramma bedoeld om het staatsgezag overal te kunnen herstellen. Buitenlandse gewapende groepen willen volgens hem de vooruitgang in Congo belemmeren of vertragen. Maar de regering kiest ervoor om strijders te ontwapenen en demobiliseren. Daarna worden deze ex-strijders gerehabiliteerd en worden inspanningen gedaan op het vlak van gemeenschapsontwikkeling en stabilisatie. “Het P-DDRCS werkt aan het herstel van het gezag van de staat.”

“De beste manier om ons land te verdedigen is de terugkeer naar de officiële structuren van de staat. Niet om een belastingontvanger te worden, niet om een politiek-militaire beweging te worden”.

Voor de nationale coördinator van het P-DDRCS is het te betreuren dat er in de Congolese instellingen ook figuren zijn die de gewapende groepen in stand houden. “Deze mensen roepen op tot vrede maar voeden ook de gewapende groepen. In de aanloop naar de verkiezingen zullen de echte krijgsheren, die in de instellingen verborgen zitten, weer tevoorschijn komen. We vragen jullie om de wapens neer te leggen en naar de P-DDRCS te komen.”

Volgens het P-DDRCS zijn er momenteel 252 nationale gewapende groepen in Congo.

© CongoForum, 02.06.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.