Eerste industriële station voor ontgassingsproject in Golf van Kabuno (CongoForum)

GOMA – Didier Budimbu, minister van Brandstoffen, heeft woensdag officieel de sleutels overhandigd van het eerste industriële station van het ontgassingsproject in de Golf van Kabuno, nabij Goma in Noord-Kivu. Deze stap markeert de overgang van het project naar de industriële fase, na een proeffase die in 2017 van start ging, aldus Actualité.cd.

Volgens Didier Budimbu zijn er minstens drie soortgelijke stations nodig om het deel van het Kivu-meer schoon te maken waar de in het water opgeloste kooldioxide een bedreiging vormt voor de lokale bevolking. Hij benadrukte wel dat het belangrijk is om een onderscheid te maken tussen ontgassen, dat tot doel heeft om kooldioxide te verwijderen dat schadelijk is voor de gezondheid, en de exploitatie van methaangas om elektriciteit te produceren.

De minister legde uit: “Wanneer CO2 wordt verwijderd, worden er milieumaatregelen genomen om te proberen dit gas, dat schadelijk is voor de menselijke gezondheid, te absorberen.” De eerste fase van het project wordt uitgevoerd door het Franse bedrijf Limnological Engineering en de totale kosten van de industriële fase worden geschat op ongeveer 5 miljoen euro.

Het ontgassingsproject in de Golf van Kabuno is cruciaal om het ergste scenario te voorkomen: een uitbarsting onder het Kivumeer en/of een zware aardbeving, die zou kunnen leiden tot een kalkuitbarsting waarbij potentieel gevaarlijke gassen vrijkomen. Deskundigen schatten dat dit project tot 2 miljoen levens kan redden in het geval van een CO2-explosie.

Het project werd in mei 2016 gelanceerd door Aimé Ngoi Mukena, de toenmalige minister van Brandstoffen, en de uitvoering ervan werd toevertrouwd aan het Franse bedrijf Limnological Corporation. Al in 2020 waren er plannen om het ontgassen van de Kabuno Golf op grote schaal te voltooien. Maar tot nu toe boekte het project nog geen vooruitgang.

© CongoForum, 29.09.23 (rk)

Beeld – bron: Kivumeer, Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.