Kinshasa: opiniepeilingsinstituut “Les Points” zet Gentiny Ngobila bovenaan lijst populaire politici (CongoForum)

KINSHASA – Het opiniepeilingsinstituut “Les Points” heeft de resultaten gepubliceerd van zijn recente enquête, die van 14 tot 15 september 2023 in Kinshasa werd gehouden, over de populariteit van de meest invloedrijke politieke spelers in de stad Kinshasa. Gentiny Ngobila Mbaka, de gouverneur van de stad, voert de ranglijst aan met 74% van de stemintenties. Hij wordt gevolgd door Patrick Muyaya, nationaal minister van Communicatie en Media, met 57% van de stemintenties, melden AfricaNews en Mediacongo.

Provinciaal parlementslid Junior Nembalemba staat op de derde plaats met 52%, gevolgd door de minister van Stedenbouw en Huisvesting, Pius Mwabilu Mbayu Mukala met 51%. De top-10 gaat verder met het nationale parlementslid Henriette Wamu Atamina (48%), het nationale parlementslid Léon Nembalemba (44%), de voorzitter van de provinciale Assemblee van Kinshasa, Godé Mpoyi Kadima (41%), provincieraadslid Mike Mukebayi Nkoso (34%), vice-gouverneur Gérard Mulumba (31%) en nationaal parlementslid Eliezer Ntambwe (29%).

Voor gouverneur Gentiny Ngobila Mbaka, die Kinshasa bestuurt, is het niet verrassend dat hij zo populair is bij de inwoners. Hij verklaart die door zijn ‘vele verwezenlijkingen op diverse gebieden van het maatschappelijke leven’.

Ngobila verwijst naar werken aan diverse wegen (zoals Elengesa, Kikwit, De la paix, Mombele, CECOMAF, Birmanie) en het herstel van de openbare verlichting op de voornaamste wegen van de hoofdstad. Daarbij komt de nieuwe centrale markt van Kinshasa, die momenteel wordt gebouwd met een capaciteit van 65.000 kramen en meer dan 500 winkels, en die in november zal worden ingehuldigd door president Félix-Antoine Tshisekedi.

In opdracht van het communicatiebureau New Pélican werd de enquête uitgevoerd bij een steekproef van 2.000 personen van 18 jaar en ouder, representatief voor de bevolking van de stad Kinshasa. De gebruikte methodologie was een kwantitatief onderzoek op basis van de quotamethode, met aanpassingen voor de variabelen geslacht, leeftijd, opleiding, beroep, politieke en religieuze voorkeur, woonplaats en gedrag per categorie ondervraagden.

© CongoForum, 29.09.23 (rk)

Beeld – bron: Gentiny Ngobila, Présidence/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.