ASADHO en ODEP: journalist Stanis Bujakera moet worden vrijgelaten (CongoForum)

KINSHASA – De mensenrechtenorganisatie ASADHO (Association Africaine de défense des Droits de l’Homme) en het Observatorium voor Overheidsuitgaven (ODEP) maken zich erg ongerust over Stanis Bujakera, de journalist die nog altijd vast zit. Ze dringen aan op zijn vrijlating. Bujakera werkt in de DR Congo voor het persagentschap Reuters en Jeune Afrique.

Stanis Bujakera werd op 8 september 2023 opgepakt nadat hij een artikel had laten verschijnen bij Jeune Afrique. In dat artikel werden de Congolese militaire inlichtingendiensten gelinkt aan de moord op opposant Chérubin Okende, de vroegere minister van Vervoer. Bujakera baseerde zich op een geheime nota van de nationale inlichtingendienst ANR. Volgens de Congolese autoriteiten zou die nota ‘vals’ zijn.

In een persbericht drukken ASADHO en ODEP hun bezorgdheid over het lot van de journalist uit. Ze zeggen dat de persvrijheid hier duidelijk is geschonden.

Volgens de organisaties is de aanhouding van Bujakera in strijd met artikel 104 van de wet op de persvrijheid, dat gaat over het recht van antwoord en het recht om dingen te laten rechtzetten. De autoriteiten hadden zich op artikel 104 kunnen beroepen maar verkozen om de journalist meteen te laten oppakken.

De autoriteiten willen dat Bujakera vertelt waar hij zijn informatie haalde. Maar die eis is in strijd met artikel 96 van de wet op de persvrijheid.

Volgens artikel 127 van de wet op de persvrijheid is de directeur publicaties of programma’s burgerlijk of strafrechtelijk aansprakelijk wanneer er in een medium een niet ondertekend artikel verschijnt. Het omstreden artikel was niet ondertekend door Stanis Bujakera.

© CongoForum, 02.10.23 (db)

Beeld – bron: ODEP

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.