Lucas Leffler wint een prijs voor zijn fotoproject in de Democratische Republiek Congo (Persbericht) (CongoForum)

Lucas Leffler wint de tweejaarlijkse prijs van het Fonds Sébastien van der Straten. Een Fonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, dat jonge fotografen ondersteunt bij hun professionele carrièreontwikkeling. Door middel van een fotografische reportage in de kobaltmijnen in de Democratische Republiek Congo benadrukt Lucas Leffler de sociale effecten en milieueffecten die ontstaan door de digitalisering. De winnaar kreeg op maandag 23 oktober de prijs overhandigd.

Lucas Leffler diende zijn project in als reactie op een tweejaarlijkse oproep van het Fonds Sébastien van der Straten, beheerd door KBS. Uit een totaal van 34 ingediende kandidaturen, werd zijn fotoproject als winnaar uitgeroepen door het beheerscomité van het Fonds, bijgestaan door professionele experten. Op maandag 23 oktober ontving de fotograaf officieel een beurs ter waarde van 3.500 euro, dit tijdens een ontmoeting met de oprichters van het Fonds, de leden van het beheerscomité en de juryleden.

Screens of supply

Met zijn fotoproject ‘Screens of supply’ wil Lucas Leffler de kobaltmijnen rond de stad Kolwezi in de Democratische Republiek Congo documenteren. Deze mijnstad met ruim 200.000 inwoners en gelegen in het zuiden van de voormalige provincie Katanga, speelt een cruciale rol voor de winning van Congolees kobalt. Dit metaal wordt voornamelijk gebruikt in de productie van essentiële lithiumbatterijen voor draagbare apparaten (telefoons, tablets, computers…) en elektrische voertuigen (auto’s, fietsen, scooters…).

“Ik begon me te interesseren voor mijnbouwlocaties toen ik onderzoek deed naar de milieueffecten van de digitalisering. De Democratische Republiek Congo is een strategisch land voor metaalwinning. De band tussen dit land en België bracht me ertoe dit project te ontwikkelen”, legt de Brusselse fotograaf met roots in Virton uit.

Het kunstproject zal de vorm aannemen van een fysieke installatie waarbij fotografische beelden veranderen in archeologische objecten die op tafel worden voorgesteld. “Mijn werk als fotograaf heeft tot doel zowel milieukwesties als kwesties met betrekking tot mijnbouwarbeiders aan te kaarten door middel van een documentaire benadering ‘op locatie’, en vervolgens deze beelden tastbaar te maken in een fysieke ruimte. Mijn ambitie is om een kritisch bewustzijn te creëren bij de toeschouwers”, besluit de fotograaf.

Over het Fonds Sébastien van der Straten

Het Fonds Sébastien van der Straten werd opgericht binnen de Koning Boudewijnstichting in 2015, ter nagedachtenis van Sébastien, die zelf een gepassioneerde en professionele fotograaf was. Het Fonds heeft als doel jonge fotografen te ondersteunen en bij te dragen tot hun erkenning. Hiertoe reikt het tweejaarlijks beurzen uit aan een of meerdere fotografen (tussen 21 en 30 jaar) om hen in staat te stellen hun project te realiseren, zowel in België als in het buitenland (tentoonstelling, boek, fotografisch reisverslag, inschrijving aan een internationale school…).

(rk)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.