Tiende editie filmfestival Kinshasa is aantrekkelijk forum om te netwerken (CongoForum)

KINSHASA – Het ‘Festival International de Cinéma de Kinshasa’ wil zoveel mogelijk professionals uit de sector bijeenbrengen zodat ze kunnen netwerken rond nieuwe projecten. Dat zegt Kevin Mavakala, directeur van de tiende editie van dit festival FICKIN.

De organisatoren van het filmfestival willen helpen om de Congolese cinema te ‘populariseren’, bericht Actualité.cd. FICKIN gaat er prat op dat de nieuwe editie zeer grondig is voorbereid en wil een soort ‘incubator’ zijn waar projecten voor nieuwe films meer vorm kunnen krijgen.

Het filmfestival loopt van 14 tot 21 oktober 2023 en heeft onder meer activiteiten bij de Académie des beaux-arts, het Institut Français van Kinshasa, het cultureel centrum Mwindeurs en het cultureel centrum Kikimi. Op diverse plaatsen worden films vertoond en zijn er ontmoetingen met mensen uit de cinemawereld. Filmmakers zullen in contact worden gebracht met acteurs uit de Maboke-feuilletons en met mensen uit de modesector.

“Wij knokken om te kunnen leven van ons vak en een bedrijfsmodel te creëren”, stelt Kevin Mavakala. “Ons festival maakt of verdeelt geen films maar kan wel een duwtje in de rug geven om de sector te industrialiseren.”

Dit jaar staan 114 films op het programma. Zij werden gekozen uit 517 inzendingen. De films die worden vertoond, komen uit de DR Congo, België, Frankrijk, Kenia, Zambia, Canada, Duitsland, Japan, Nigeria, Marokko, de VS en vele anderen landen. Het gaat om films uit allerlei genres, waaronder documentaires en langspeelfilms. Er zullen ook kortfilms te zien zijn die werden gemaakt door studenten van het Institut National des Arts (INA) in Kinshasa.

© CongoForum, 12.10.23 (db)

Kijk ook op https://www.facebook.com/Festivalfickin/

Beeld – bron: FICKIN

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.