Beni: oproep om economische uitbuiting van kinderen aan te pakken (CongoForum)

BENI – De stedelijke dienst voor Sociale Zaken in Beni (Noord-Kivu) hoopt dat ‘de partners’ inspanningen willen doen om werk te maken van een vorm van begeleiding voor kinderen die economisch worden uitgebuit. Dat bericht Radio Okapi.

Alex Kighoma, die momenteel de stedelijke dienst leidt, slaakte maandag een noodkreet naar aanleiding van de Werelddag van de Kinderrechten. Hij wijst erop dat sommige kinderen economisch worden uitgebuit door hun eigen ouders of door andere personen. Het gaat meestal om kinderen die de lagere school afmaakten maar die om financiële redenen niet naar de middelbare school kunnen gaan.

“Ik ben 16 jaar oud”, vertelt een jongen in de straten van Beni. “Ik verkoop de beignets van mijn moeder zodat we kunnen overleven. In de 7de klas ben ik gestopt met naar school gaan. Mijn vader is in het leger. Als hij wordt betaald, kan ik misschien weer naar school.”

De jongen is pessimistisch over zijn toekomst. “Misschien kan ik automechaniek gaan leren in een garage”, klinkt het nog.

In Kilokwa, achter de centrale markt, worden heel wat kinderen ingezet door vrouwelijke handelaars. De kinderen moeten er diverse producten wassen of klaarmaken die kunnen worden verkocht. “In de 6de klas stopte ik met leren omdat er geen geld was”, zegt één van de kinderen. “Hier verdien ik 5.000 Congolese frank per dag, geld dat ik aan mijn zus geef om te sparen. Ik wil graag een matras en een bed kunnen kopen en bijdragen tot het dagelijkse voedsel in onze familie. Maar ik vind het wel spijtig dat ik niet meer naar school ga.”

Situaties die Alex Kighoma verontrusten. En daarom hoopt hij dat ‘de partners’ van de Congolese regering willen helpen om deze kwestie aan te pakken.

© CongoForum, 22.11.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Guillaine Kasasya

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.