Bukavu: campagne tegen haatboodschappen in aanloop naar verkiezingen (CongoForum)

BUKAVU – De organisatie ‘Innovation des Droits Humains et Environnement’ (IDHE) organiseerde donderdag, met de steun van 11.11.11 uit België, een bijeenkomst om te sensibiliseren tegen haatboodschappen tijdens de verkiezingscampagne. Er werd gedebatteerd over de rol van het maatschappelijk middenveld en politici wanneer het erom gaat de sociale cohesie te bewaren tijdens een verkiezingsperiode.

De bijeenkomst vond plaats op de esplanade in de gemeente Bagira, bericht La Prunelle RDC. Het debat ging over de vraag hoe je moet omgaan met haatdragende taal en hoe je wederzijdse tolerantie kan bevorderen tijdens de verkiezingsperiode. Volgens de organisatoren is het absoluut noodzakelijk dat de Congolese burgers op dit cruciale moment in het verkiezingsproces weg blijven van tribalisme en verdeeldheid.

Volgens IDHE moet elke haatboodschap, gericht op het verdelen van de bevolking, worden verboden om ongezonde spanningen tijdens de verkiezingsperiode te voorkomen. Christian Bahizire, programmamanager bij IDHE, zegt dat het tijd is voor de Congolezen om, hand in hand, vooruit te gaan en ervoor te zorgen dat de verkiezingen in een klimaat van vrede kunnen plaatsvinden.

Met de steun van 11.11.11 mobiliseert IDHE de bevolking rond de verkiezingen. Binnenkort wordt er gestart met een bewustmakingscampagne over het vreedzame verkiezingsproces, gekoppeld aan een voorlichtingssessie waarbij mensen krijgen uitgelegd hoe ze hun stem correct kunnen uitbrengen.

Nadat hij zijn ervaringen over het vorige verkiezingsproces had gedeeld, toonde de voorzitter van het middenveld in de gemeente Bagira zich uiterst tevreden. Hij bedankte IDHE voor dit initiatief en vroeg aan de jongeren van zijn gemeente om te strijden tegen haatdragende taal.

Prins Centwali is IDHE dankbaar voor de inspanningen om haatboodschappen tegen te gaan tijdens de verkiezingsperiode. “We moeten kandidaten afwijzen die onze steun komen vragen door hun tegenstanders te beledigen”, luidt het. “Aan de kandidaten vragen we om hun woorden zorgvuldig af te wegen voordat ze die op hun posters zetten, en om geen haatzaaiende taal te gebruiken als strategie of argument tijdens de campagne.”

Het middenveld in Bagira roept IDHE trouwens op om zijn inspanningen ruimer op te vatten en in een aantal buurten en wijken te sensibiliseren en zo een vreedzame verkiezingscampagne te garanderen.

© CongoForum, 18.11.23 (em)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.