Geweld in Kindu: dood van lid Ensemble pour la République bij aanval op konvooi Moïse Katumbi (CongoForum)

KINDU – De politieke partij ‘Ensemble pour la République’ heeft de aanval op het campagnekonvooi van Moïse Katumbi in Kindu in de provincie Maniema scherp veroordeeld en betreurt de tragische dood van Dido Kakisingi, voorzitter van de jongeren van Ensemble pour la République. Hij was advocaat aan de balie van Maniema en vader van zes kinderen. Naar verluidt werd hij gestenigd door individuen die aanwezig waren op het terrein van het paleis van de gouverneur aan de boulevard Joseph Kabila.

Volgens Hervé Diakiese, woordvoerder van Ensemble pour la République, die met Actualité.cd sprak, vond het incident plaats toen het slachtoffer vlak voor Moise Katumbi stond in de autocolonne die van de luchthaven kwam. Het lichaam van Kakisingi ligt momenteel in het mortuarium van het Mapon ziekenhuis in Kindu, waar ook andere zwaargewonden worden behandeld, waaronder Godard Bilenge, de plaatsvervangend campagneleider van Matata Ponyo.

De aanval leidde tot beschuldigingen van de partij, die een giftig klimaat van geweld en intolerantie aan de kaak stelde. De woordvoerder van Ensemble pour la République wees met een beschuldigende vinger naar Afani Idrissa Mangala, de gouverneur van de provincie, en zei dat deze tragische gebeurtenis deel uitmaakte van een reeks georkestreerde incidenten. Hij riep een precedent in herinnering door te wijzen op de vermeende betrokkenheid van de gouverneur bij gewelddaden tegen Salomon Idi Kalonda tijdens diens verblijf in Kindu in het kader van de kiezersregistratie.

Bovendien beschuldigde Hervé Diakiese de gouverneur ervan dat hij bijeenkomsten belemmerde door het gebruik van de Centrale Tribune te verbieden. Toen de organisatie een alternatieve oplossing had bedacht met de Place Matata Ponyo, werden de veiligheidstroepen gemobiliseerd om het podium te ontmantelen, aldus de woordvoerder van de partij.

Ondanks deze tragedie en de ondervonden obstakels bevestigde Ensemble pour la République dat het verkiezingscampagneprogramma in de regio Maniema op koers blijft.

© CongoForum, 29.11.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Florence Kiza

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.