Kindu: oppositie boos na sluiting centrale tribune ‘om veiligheidsredenen’ (CongoForum)

KINDU – De burgemeester van de stad Kindu (Maniema) heeft onlangs besloten om de centrale tribune te laten sluiten zodat ze kan worden hersteld. De tribune is naar verluidt in te slechte staat. Maar de beslissing lokt ook verontwaardigde reacties uit, constateert Actualité.cd.

Volgens de burgerbeweging Filimbi stelt de overheid zich ‘primitief’ en ‘archaïsch’ op. Bij Filimbi denken ze dat de burgemeester van de huidige provinciegouverneur, Afani Idrissa Mangala, de instructie kreeg om de tribune te sluiten en zo te verhinderen dat kandidaten uit de oppositie ze zouden gebruiken voor politieke meetings. Een woordvoerder van de gouverneur ontkent deze beschuldiging. Hij houdt vol dat de centrale tribune in slechte staat is, wat nog werd verergerd toen ze veel volk te verwerken kreeg bij een recent bezoek van president Félix Tshisekedi, die opnieuw presidentskandidaat is.

De polemiek illustreert de spanningen tussen de machthebbers en de oppositie.

Burgemeester Augustin Mulamba Atibu bevestigt dat de centrale tribune er slecht aan toe is. Hij zegt te hebben ingegrepen op grond van veiligheidsoverwegingen. “Ik heb geen meetings verboden”, luidt het. “Alle kandidaten zijn vrij om verkiezingsmeetings te houden, maar niet bij de centrale tribune.”

Benjamin Amuri Mushabah van Filimbi is van mening dat de provinciegouverneur wel degelijk achter de maatregel zit. “De burgemeester kreeg de opdracht om de tribune te sluiten zodat niemand ze nog kon gebruiken na de passage van Tshisekedi.” Volgens de burgeractivist is het raar dat de maatregel pas werd genomen na het bezoek van de president. “Ze zijn bang dat Matata Ponyo en Katumbi samen even veel volk op de been kunnen brengen als de huidige president.”

Volgens de entourage van de gouverneur daagde er bij het bezoek van Tshisekedi zoveel volk op dat het noodzakelijk werd om de tribune te herstellen. Daar wordt volgehouden dat de burgemeester van Kindu zelf de beslissing nam, in overeenkomst met zijn lokale bevoegdheden.

© CongoForum, 27.11.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Florence Kiza

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.