Overstromingen: meer dan 1.000 huishoudens dakloos in Banalia (CongoForum)

KISANGANI – Het stijgende waterpeil van de Aruwimi-rivier, 128 km ten noorden van Kisangani in de provincie Tshopo zorgt nu al tien dagen lang voor ernstige overstromingen, meldt Radio Okapi.

Volgens de verklaringen van de lokale burgermaatschappij hebben al heel wat mensen gedwongen hun huis verlaten. Blaise Maindo, voorzitter van de burgermaatschappij vreest niet alleen voor de gevolgen op het gebied van de volksgezondheid maar waarschuwt eveneens voor een voedselcrisis wanneer ook landbouwgronden onder water komen te staan. Bovendien komt deze ramp komt op een moment dat Banalia pas een paar weken geleden werd getroffen door een meningitis-epidemie.

Wij zijn niet enkel bang voor door besmet water overgebrachte ziektes, maar de overstromingen hebben ook nog een negatieve invloed gehad op de campagne om geïmpregneerde klamboes (muggennetten) te verspreiden en polio te bestrijden, aldus Blaise Maindo. De beheerder van het Banalia-gebied, Gilbert Akpamba, doet een beroep op liefdadigheidsorganisaties voor hulp: “Zelfs de distributeurs vinden het moeilijk om de netten te markeren en de huishoudens die de netten zouden moeten ontvangen zijn niet meer waar ze zouden moeten zijn voor de distributie van de netten. De gezondheidssector mag echter niet treuzelen met lobbyen om de bevolking de nodige bescherming te bezorgen.

Negen andere dorpen langs de wegen Banalia-Panga, Banalia-Kisangani en Banalia-Mara zijn ook door de overstroming getroffenen.

© CongoForum, 28.11.23 (em)

Beeld – bron: de Aruwimi bij Banalia/E. Merveillie

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.