Presidentskandidaat Baende mikt op “rechtvaardige verdeling van rijkdommen” (CongoForum)

KINSHASA – Jean-Claude Baende Etafe Eliko doet mee als onafhankelijke kandidaat bij de presidentsverkiezingen op 20 december. Hij is nummer 6 op de officiële kandidatenlijst.

Jean-Claude Baende werd op 24 mei 1963 geboren in Basankusu (Equateur) en genoot zijn basis- en middelbaar onderwijs aan katholieke missiescholen. Van 1982 tot 1990 vervolledigde hij zijn katholieke scholing met een studie filosofie en theologie aan verschillende seminaries in Congo. In november 1990 werd hij tot priester gewijd. Hij was echter nog niet klaar met studeren: van 1994 tot 2001 deed hij universitaire studies in België, waar hij diploma’s in Arbeidswetenschappen en Human Resources Management behaalde.

Niet veel later besloot Baende het priesterschap vaarwel te zeggen om een carrière in de politiek na te streven. In 2004 richtte hij met een groep vrienden de politieke partij “Alliance des démocrates humanistes” (ADH) op. In 2006 werd hij verkozen tot provinciaal afgevaardigde van de stad Mbandaka (Equateur) en in 2007 schopte hij het tot vice-gouverneur van de provincie Équateur. Van november 2009 tot maart 2013 was hij gouverneur van die provincie en tegelijkertijd werd hij tijdens de verkiezingen van 2011 verkozen tot nationaal parlementslid voor de stad Mbandaka. Bij de verkiezingen van 2018 werd hij verkozen als provinciaal en nationaal afgevaardigde in Mbandaka.

Visie

Baende heeft zich ertoe verbonden president van de Democratische Republiek Congo te worden zodat dit grote land in het hart van Afrika “zijn soevereiniteit kan herwinnen en zo de best mogelijke leefomstandigheden aan zijn bevolking kan bieden. Hij mikt op beter beleid op het vlak van gezondheidszorg, onderwijs, openbaar vervoer – kortom, welzijn en een eerlijke verdeling van de rijkdommen van het land onder alle zonen en dochters van Congo.

Volgens Baende moet de Congolese economie concurrentieel worden gemaakt. Congo moet samenwerken met landen van grote economieën en zoeken naar win-winakkoorden.

Verder wil Jean-Claude Baende de strijd aangaan met anti-waarden zoals corruptie, verduistering van overheidsgelden, tribalisme, nepotisme, medeplichtigheid aan gewapende conflicten, een justitie met twee snelheden, niet-naleving van de mensenrechten, armoede en ellende.

© CongoForum, 21.11.23 (cvl)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.