Verkiezingen: Marie-Josée Ifoku wil corruptie, nepotisme en machtsmisbruik bestrijden (CongoForum)

KINSHASA – Marie-Josée Ifoku, kandidate voor de presidentsverkiezingen van december 2023, is van plan een einde te maken aan de corruptie, het nepotisme en het machtsmisbruik in de DR Congo. Dat beloofde ze alleszins maandag bij de voorstelling van haar programma aan journalisten in Kinshasa, aldus Radio Okapi.

“Mijn visie legt de nadruk op transparantie, verantwoordelijkheid, burgerparticipatie en sociale rechtvaardigheid. Ik wil traditionele politieke praktijken zoals corruptie, nepotisme en machtsmisbruik bestrijden ten gunste van een ethischer en rechtvaardiger bestuur”, kondigde Ifoku aan.

De voorzitter van de Alliance des élites pour un nouveau Congo (AENC) pleit voor de wedergeboorte van de republiek met institutionele hervormingen, veranderingen aan het kiesstelsel en controle- en toezichtsmechanismen om de integriteit van de regering te waarborgen en misbruiken te voorkomen.

Verder stelde Marie-Josée Ifoku voor om de autonomie van de machten te bevorderen, zoals de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. Ze hecht ook aan de scheiding der machten, om buitensporige machtsconcentraties te voorkomen.

Volgens Ifoku moet het plunderen van rijkdommen plaatsmaken voor een politieke vernieuwing en een diepgaande transformatie van het bestuur, waarbij de nadruk ligt op rechtvaardigheid, gelijkheid en burgerparticipatie.

“Om de wedergeboorte van ons land mogelijk te maken, is het absoluut noodzakelijk om over te stappen op een ander systeem van waarden en bestuur. We moeten leren stoppen en nadenken; we moeten leren nationale cohesie te creëren en onze ego’s laten samensmelten in het beste belang van de natie. We moeten leren samen op te treden, onze inspanningen te bundelen en ons voor te bereiden om de basis te leggen voor een nieuw Congo, want onze redding kan alleen van onszelf komen”, klonk het nog.

© CongoForum, 21.11.23 (cvl)

Beeld – bron: Radio Okapi/Merveille Assani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.