Zuid-Kivu: meer dan 170 kinderen in één week bevrijd van gewapende groepen in Kalehe (CongoForum)

BUKAVU – Het programma voor demobilisatie, demilitarisatie, gemeenschapsherstel en stabilisatie (PDDRC-S) heeft dinsdag gemeld dat in een week tijd meer dan 170 kinderen zich hebben teruggetrokken uit gewapende groepen die nog actief zijn in het territorium van Kalehe (Zuid-Kivu).

De demobilisatie van deze kinderen die banden hebben met gewapende groepen is het resultaat van de bewustmakingsinspanningen van het programma en zijn partners, die campagne voeren voor de rechten van kinderen bij krijgsheren, weet Radio Okapi.

Vorige week hebben in totaal 172 kinderen zich teruggetrokken uit de gewapende groepen Raia Mutomboki Kirikou, Butachibera en Bibilo. Onder hen zijn 45 meisjes.

De demobilisatie vond plaats tijdens een gezamenlijke missie van PDDRC-S met verschillende organisaties voor de bescherming van kinderrechten en van de ’33e militaire regio’. Tot de organisaties behoren ook een divisie Sociale Zaken en het ‘Bureau de volontariat pour l’enfance et la santé’ (BVES).

Het PDDRC-S geeft aan dat deze kinderen, die uit de gelederen van gewapende groepen zijn teruggetrokken, in tijdelijke pleeggezinnen worden geplaatst voor algemene zorg en re-integratie in de gemeenschap.

Dezelfde organisaties blijven de gewapende groepen die nog actief zijn in Zuid-Kivu sensibiliseren om alle kinderen die banden hebben met deze gewapende groepen uit die groepen te verwijderen.

Deze activiteiten worden ondersteund door UNICEF.

© CongoForum, 29.11.23 (rk)

Beeld – bron: Sadiki Abubakar/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.