Duizenden ontheemden nabij Goma hebben veel te weinig water (CongoForum)

GOMA – Duizenden ontheemden in de omgeving van Goma, in Noord-Kivu, hebben al enkele weken maar moeilijk toegang tot drinkwater. Gevolg is dat de hygiënische omstandigheden gevoelig verslechteren, wat grote gezondheidsrisico’s met zich mee brengt, aldus Radio Okapi.

Sommige ontheemden hebben geen andere keus dan lange afstanden af te leggen om genoeg drinkwater te vinden. Soms moeten ze wel een halve dag lang lopen. Er is ook een tekort aan genoeg materiaal om water mee te nemen.

De recente aankomst van nog eens 2.000 ontheemden nabij Goma maakte de humanitaire situatie alleen maar rampzaliger. Rachidi Bandu, medewerker van Artsen Zonder Grenzen in Noord-Kivu: “De mensen doen hier hun behoeften naast de onderkomens waarin ze verblijven. Er zijn overal vliegen, de toestand is werkelijk dramatisch. Wij zijn nu sanitaire voorzieningen aan het organiseren. Soms zijn die al klaar, soms worden ze nog aangelegd. Meer bepaald voor ontheemden die in scholen verblijven. In de scholen waren er latrines voor leerlingen maar die werden niet goed onderhouden.”

Volgens Bandu is er gemiddeld zo’n 3 liter water per persoon per dag. “Op sommige sites gaat het om kleinere hoeveelheden”, luidt het.

De vrees bestaat dat er cholera zal uitbreken, terwijl AZG veel te weinig middelen heeft om adequaat te reageren. AZG wil dat alle humanitaire organisaties al het mogelijke doen om in te spelen op het vele menselijke leed.

AZG is van mening dat iedere persoon minstens 15 liter water per dag moet kunnen hebben op de plaatsen rond Goma waar ontheemden verblijven. Dat is nog altijd minder dan de norm die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorschrijft. Maar als het lukt om die hoeveelheid te garanderen, wordt het risico op de verspreiding van bepaalde ziektes wel aanzienlijk kleiner.

© CongoForum, 29.02.24 (db)

Beeld – bron: (archief) Radio Okapi/Rosalie

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.