Félix Tshisekedi: “M23 was in Kinshasa zonder mijn medeweten” (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese president Félix Tshisekedi heeft donderdag tegenover de pers toegegeven dat vertegenwoordigers van de M23-rebellen in 2019 in Kinshasa waren voor onderhandelingen, maar dan wel zonder zijn medeweten. Dat gebeurde op een moment dat deze door Rwanda gesteunde militie de wapens nog niet had opgenomen, schrijft Afriquactu.

In tegenstelling tot wat op sociale netwerken wordt beweerd, zegt Tshisekedi dat hij deze rebellen, van wie de aanwezigheid in de hoofdstad aan hem werd gemeld door voormalig minister van Binnenlandse Zaken Gilbert Kankonde, nooit heeft ontmoet.

“Ik wil een einde maken aan een gerucht dat de ronde heeft gedaan en dat zou bevestigen dat de M23 op een bepaald moment door mij hier in Kinshasa zou zijn uitgenodigd en dat ik hen zou hebben verlaten. Dit is helemaal niet waar! Ik heb geen contact met hen. Maar aan de andere kant erken ik dat er hier M23-vertegenwoordigers waren, toen Gilbert Kankonde onze minister van Binnenlandse Zaken was. Hij heeft me destijds over hen verteld en ik heb categoriek geweigerd om ze te ontvangen. Op dat moment vielen ze ons nog niet aan. Ik vond hun redenering vergezocht, ook al zeiden ze dat ze geen eisen hadden. Ik weet niet eens hoe lang ze zijn gebleven, en ik heb ze nooit ontmoet. Misschien hebben ze de minister van Binnenlandse Zaken ontmoet in de veronderstelling dat hij iets in mijn naam zou doen”, verklaarde de president.

Volgens Tshisekedi kan er geen dialoog plaatsvinden met M23. Hij omschrijft de beweging als een ‘lege doos’ omdat omdat Rwanda de eigenlijke agressor is in de Democratische Republiek Congo. “Ik wil alleen gesprekken met Rwanda. Paul Kagame moet me gewoon uitleggen waarom hij al zoveel jaren zo vastbesloten is om mijn landgenoten onrechtvaardig af te slachten. Ik wil geen gesprekken met de lege doos die M23 heet.”

In het kader van de regionale initiatieven om de crisis op te lossen, wil de president volgende week naar Luanda reizen voor gesprekken met zijn ambtgenoot João Lourenço, de bemiddelaar van de Afrikaanse Unie.

© CongoForum, 23.02.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Congolees ministerie van communicatie en media

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.