Gewapend geweld in Noord-Kivu vangt mensen en medische voorzieningen in kruisvuur (AZG)

GOMA – Oorlogsgewonde patiënten stromen in grote getallen toe bij de medische voorzieningen die internationale medische organisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG) ondersteunt nu duizenden mensen de nieuwste golven van gewapende confrontaties in Noord-Kivu ontvluchten. AZG roept alle partijen in het conflict dringend op om de veiligheid van patiënten, medisch personeel en gezondheidsvoorzieningen, de bescherming van burgers en ongehinderde toegang voor humanitaire organisaties te garanderen.

Na een escalatie van geweld tussen verschillende gewapende groepen in het gebied na 22 januari, ontvluchtten ongeveer 10.000 mensen hun huizen in en rond Mweso, op het grondgebied van Masisi, en zochten hun toevlucht in het algemeen ziekenhuis van Mweso.

De voorbije weken behandelde Artsen Zonder Grenzen ongeveer 67 oorlogsgewonden in het ziekenhuis van het Ministerie van Volksgezondheid, voornamelijk voor schotwonden en verwondingen door explosies. Meer dan 50 van deze patiënten waren burgers, waaronder 21 kinderen jonger dan 15 jaar. Ontheemden vinden ook psychologische ondersteuning en tijdelijke onderkomens, waterfilters en zeep bij AZG.

Bron: persbericht Artsen Zonder Grenzen, 08.02.24

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.