Haut-Uele: provinciaal parlementslid Floribert Siuka Makofi klaagt over lamentabele staat bruggen (CongoForum)

ISIRO – Floribert Siuka Makofi, provinciaal député in Haut-Uele, is niet te spreken over de vergevorderde staat van verval van verschillende bruggen in de provincie. Dat blijkt uit een interview met de politicus in Les Dépêches de la Tshopo. Siuka Makofi citeert de Kibali-brug in Dungu, de gelijknamige brug in de streek Watsa en de Nzoro-brug in Faradje.

Het provinciaal parlementslid wijst op de moeilijkheden die deze toestand voor het dagelijkse goederentransport veroorzaakt maar ook op de problemen voor leerlingen die elke dag naar school moeten gaan. De politicus, afkomstig uit Dungu, roept de provinciale regering op om dringend actie te ondernemen en deze bruggen van provinciaal belang te herstellen.

Siuka Makofi herinnert aan een incident dat plaatsvond op zaterdag 24 februari, toen bij de tweede Kibali-brug bij het verlaten van Dungu-centrum in de richting van Dungu-Uye, over een afstand van twintig meter een deel van de reling instortte; het incident is bevestigd door de afdeling Infrastructuur en Openbare Werken van het district. De provinciale député betreurt de huidige staat van de brug, die het leven van zijn kiezers en hun kinderen erg lastig maakt; zij gebruiken de weg dagelijks om in de landbouw actief te zijn, naar school te gaan en andere activiteiten uit te oefenen.

In de streek van Watsa is er een ingestorte brug. Daar liep het op zondag 25 februari fout op de weg tussen de mijnstad Durba en administratieve stad Watsa. Verkeer tussen Durba en Watsa is momenteel onmogelijk.

Wanneer bruggen buiten gebruik zijn, stijgen de prijzen van levensmiddelen op de markt. Ook industriële goederen worden duurder. De bruggen zijn nodig om de verste uithoeken van Haut-Uele te kunnen bereiken.

De bewuste bruggen dateren uit de periode van Belgisch-Congo. Om ze te herstellen, moet er dringend steun komen van de provinciale en nationale overheden.

© CongoForum, 28.02.24 (em)

Beeld – bron: Radio Okapi/Anne Herrmann

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.