Humanitaire noden in Congo: dit jaar is 2,6 miljard dollar nodig (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese regering en humanitaire organisaties zeggen dat er 2,6 miljard dollar moet worden gezocht om alle humanitaire acties in Congo te kunnen betalen in 2024. Al die middelen moeten dienen om 8,7 miljoen mensen te kunnen bijstaan en beschermen. Hun overleving is sterk afhankelijk van noodhulp.

De humanitaire crisis in de DR Congo nam al meer dan een jaar geleden verontrustende proporties aan, zo staat in een persbericht. In het oosten van het land laaide het geweld weer ernstig op, wat heel wat volksverplaatsingen op gang bracht.

Momenteel zouden er 6,7 miljoen ontheemden zijn in Congo. Naast het geweld zijn er ook zware overstromingen en uitbraken van cholera en mazelen, onderstreept Radio Okapi.

Bruno Lemarquis, die namens de VN de humanitaire acties coördineert, wijst op het feit dat sommige conflicten nog erger zijn geworden. Er ontstonden ook nieuwe spanningen. En de klimaatopwarming leidt tot natuurrampen. Veel mannen, vrouwen en kinderen zijn erg kwetsbaar in deze context.

Meer dan 1 miljoen kinderen gaan niet meer naar school als gevolg van de gewapende conflicten. Meer dan 25 miljoen mensen kampen met voedselonzekerheid. 8,4 miljoen personen hebben af te rekenen met ernstige ondervoeding ; het gaan dan vooral om kinderen onder de 5 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

© CongoForum, 21.02.24 (db)

Beeld – bron: OCHA/Wassy Kambale/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.