Ituri: basischolen in Rety dicht wegens mazelen en builenpest (CongoForum)

BUNIA – Minstens tien basisscholen zijn sinds dinsdag 20 februari gesloten in de gezondheidszone Rety, op 100 kilometer van de stad Bunia in het Djugu-gebied (Ituri). Meer dan drieduizend kinderen gaan niet meer naar school na het opnieuw opduiken en de snelle verspreiding van mazelen en builenpest in de gezondheidszone Rety. Dat bericht Congofrance.

De school en de gezondheidsautoriteiten namen deze maatregel om de kinderen te beschermen en de strijd tegen deze ziekten te kunnen opvoeren.

In de eerste getroffen school, EP Kpandroma, werden ongeveer twintig kinderen positief getest. Andere gevallen zijn gemeld in de basisscholen Shun, Apolo, EP 2 Kpandroma, Gola, Baidjo, Bwa, Mont Bleu en Rethy. De beslissing om al deze scholen te sluiten gebeurde op basis van een brief van de chef-arts van de gezondheidszone en na overleg met de bevoegde onderwijsautoriteiten.

Benjamin Ngabu, een medewerker van de civiele bescherming in het gebied, verklaarde dat de maatregel ook bedoeld was om een uitgebreide campagne te starten en scholen in het gebied te sensibiliseren zodat adequaat kan worden ingegrepen wanneer deze ziekten opduiken. De maatregel, die drie dagen zal gelden, kan wel gevolgen hebben voor middelbare scholieren die stage lopen op deze scholen.

© CongoForum, 22.02.24 (em)

Beeld – bron: (illustratief) Jean Ngandu/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.