Ituri: meer dan 120.000 ontheemden krijgen voedselhulp van WFP (CongoForum)

BUNIA – In december en januari ontvingen meer dan 120.000 ontheemden voedselhulp op verschillende locaties in de streek van Djugu (provincie Ituri). De hulp van het Wereldvoedselprogramma (World Food Programme), die voor drie maanden is bestemd, bestaat uit maïsmeel, bonen, plantaardige olie en zout.

Volgens de plaatselijke comités hebben de ontheemden op verschillende plaatsen in Djugu voedselhulp gekregen. Dit heeft het lijden verlicht en het sterftecijfer onder de ontheemden verlaagd.

Bronnen van Radio Okapi ter plaatse zeggen dat de humanitaire situatie erg zorgwekkend is op de verschillende locaties voor ontheemden, waarvan de grootste Rhoe en Savo zijn. Dat is te wijten aan een gebrek aan voedselhulp als gevolg van de aanhoudende onveiligheid. In Rhoe en Savo verblijven respectievelijk 60.000 en 30.000 ontheemden.

Volgens de beheerders zijn er het afgelopen jaar ongeveer honderd doden gevallen, vooral op de locaties Lala, Djaiba, Gina en Savo. Veel ontheemden hadden geen toegang tot hun akkers, die eerder door gewapende groepen waren bezet, terwijl anderen door aanvallers werden gedood.

Andere ontheemden, onder wie naar schatting meer dan 10.000 mensen op de Jinga-site in Drodro, hebben sinds ongeveer drie jaar geen voedselhulp ontvangen.

© CongoForum, 21.02.24 (rk)

Beeld – bron: Afbeelding van uju narae via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.