Maatschappelijke organisaties: “Laat journalist Stanis Bujakera vrij” (CongoForum)

KINSHASA/MAKALA – Er staat morgen, vrijdag, een nieuwe hoorzitting gepland in de zaak van Stanis Bujakera in de gevangenis van Makala. Aan de vooravond van deze hoorzitting roepen maatschappelijke- en mensenrechtenorganisaties op tot de “onmiddellijke en onvoorwaardelijke” vrijlating van de adjunct-hoofdredacteur van de website Actualité.cd en correspondent voor Jeune Afrique. Dat meldt Actualité.cd.

In de verklaring “Burgerrechtenorganisaties tegen repressie en willekeurige arrestaties”, gepubliceerd op woensdag 21 februari, stellen Congo n’est pas à vendre, een panel van experts uit de burgermaatschappij, ASADHO, Alerte-RDC, Société civile forces vives, Lucha, Filimbi en Syfeddi dat leiders ‘misdadigers worden’ wanneer de staat jacht maakt op onschuldige burgers en dat ze rekenschap moeten afleggen aan de bevolking.

Advocaat Jean-Claude Katende (ASADHO) merkt op dat prominente figuren in Congo, die werden beschuldigd van ernstigere misdrijven, op een bepaald moment voorlopig werden vrijgelaten. “Wij vinden dat het eerlijk is om ook Stanis Bujakera vrij te laten omdat alle Congolezen op dezelfde manier behandeld moeten worden”, aldus Katende.

De burgerrechtenactivist stelt verder dat president Félis Tshisekedi erover moet waken dat rechtspraak rechtvaardig is voor iedereen. “Hij kan tussenbeide komen zodat de heer Stanis Bujakera Tshiamala zijn voorlopige vrijheid terug krijgt en zodat hij verschijnt als een vrij man. We vinden dat justitie na onderzoek van de ten laste gelegde feiten eenvoudigweg moet oordelen dat deze feiten niet bewezen zijn tegen Stanis Bujakera Tshiamala en hem moet vrijlaten”.

Op de vorige hoorzitting hadden de advocaten van Stanis Bujakera Tshiamala de beïnvloeding die van buiten het gerecht uitgeoefend wordt die de journalist kunnen benadelen, aan de kaak gesteld. Dit was ook de mening van Jean-Claude Katende. Volgens hem werd Stanis Bujakera gearresteerd in opdracht van bepaalde mensen.

De activist gaat ervan uit dat er politieke invloed is gebruikt om Stanis Bujakera te treffen. Hij spreekt dan ook van ‘een politiek proces’. “Bujakera wordt niet vastgehouden omdat hij verwerpelijke daden heeft begaan maar wel omdat er mensen zijn die vinden dat hij in de gevangenis moet blijven omdat hij misschien ooit dingen heeft geschreven die deze mensen schade hebben berokkend. Er is geen enkel serieus element in de zaak waardoor hij nog langer vastgehouden zou kunnen worden.”

Volgens meester Jean-Claude Katende moet het proces over de dood van Chérubin Okende van start gaan, zodat het publiek kan zien hoe ver de betrokkenheid van Stanis Bujakera Tshiamala. “Zolang dat niet gebeurt, blijven we in het ongewisse, wat waarschijnlijk een negatieve invloed zal hebben op het proces van Stanis Bujakera Tshiamala.”

Stanis Bujakera werd op 8 september 2023 gearresteerd op de luchthaven van Ndjili in Kinshasa toen hij op het punt stond om op een vlucht te stappen. Hij werd ervan beschuldigd een vals inlichtingenmemo te hebben opgesteld en verspreid waarin hij beweerde dat de Congolese inlichtingendiensten Chérubin Okende hadden vermoord.

Aanvankelijk werd hij in hechtenis genomen door de politie, maar op 14 september werd hij overgebracht naar de gevangenis op beschuldiging van “het verspreiden van valse geruchten”, “het vervalsen van documenten”, “het vervalsen van staatszegels” en “het verzenden van valse berichten in strijd met de wet”. De advocaten van Bujakera verwierpen deze aanklachten altijd.

© CongoForum, 22.02.24 (rk)

Beeld – bron: John Bompengo/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.